Недялко Славов: Забраняването на масовите прояви ще ограничи разпространението на заразата

06 Jul, 2020

Областният управител на Смолян Недялко Славов съобщи пред Радио Пловдив, че предстои да се обсъди въвеждането на допълнителни рестриктивни мерки, след като Националният оперативен щаб обяви, че ще се дадат повече възможности на местните власти за прилагане на допълнителни мерки.

“Нека да видим как ще бъде регламентирано в конкретната заповед на министъра. Аз съм привърженик на децентрализацията, защото областните кризисни щабове по-добре познават спецификата на регионите и могат да вземат адекватни мерки”, коментира Славов.

Той подчерта, че към момента всички общини в страната масово отмениха събитията и мероприятията, които се провеждаха през пролетния, летния и есенния сезон, но не бяха отменени частните и семейни тържества. “Наблюденията са, че на масовите събирания стават големите заразявания с Covid-19. Считам, че забраняването на масовите прояви ще ограничи разпространението на заразата и ние на областно ниво приемаме да осъществяваме контрол върху подобни събития.

Според Недялко Славов, въпреки че, Смолянска област е на първо място по брой на заразени по брой на населението, радващото е, че хоспитализираните случаи са малко. Към момента само 30 са пациентите в болница. Четири са здравните заведения в региона, които лекуват коронавирус и имат капацитет да приемат пациенти.

Областният управител смята още, че бързото издирване на контактните на заразените в цеха в Доспат и Завода за авточасти в Смолян е довело до бързото потушаване на двете големи огнища в Смолянско на коронавирус.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура