Област Смолян излезе на първо място по брой заразени на глава от населението

06 Jul, 2020

Област Смолян е на първо място в страната по брой заразени с коронавирус на глава от населението – 1 на 300 жители, съобщиха от Областния кризисен щаб.

Общо 346 са случаите на коронавирус в област Смолян от началото на пандемията, като около 300 от тях са регистрирани през последния месец. Рязкото увеличение се дължи на двете огнища на заразата- в предприятие за играчки в Доспат и в завод за авточасти в Смолян.

През изминалата седмица са потвърдени 127 положителни проби. Най-голям е броят на инфектираните в общините Смолян, Рудозем и Мадан.

Според експерти от РЗИ разпространението на заразата в двете огнища е възникнала в следствие на късното откриване на първите заразени, тъй като те са пренебрегнали симптомите и лекото неразположение, продължавайки да ходят на работа.

Карантинираните контактни лица на заразени са 306, като 120 от тях са в община Смолян. През миналата седмица са образувани две бързи производства за неспазване на карантина, а един от нарушилите задължителната изолация е бил с мярка за неотклонение.

В смолянската болница са хоспитализирани 17 пациенти с коронавирус.

Подобни

Новини от региона

туризъм

култура

Времето