Чудните мостове край Забърдо посрещат туристите с нови павилиони

25 Apr, 2024

Туристите до красивата забележителност Чудните мостове край чепеларското село Забърдо са посрещани от нова визия на павилионите за сувенири и артикули.

Обновеният сектор до Туристическия информационен център е част от развитието на Община Чепеларе като предпочитана туристическа дестинация.

Целта е мястото да бъде приветливо за многобройните посетители на Скалните мостове.

Чудните мостове са сред 100-те Национални туристически обекта на България под номер 85 и имат специален печат.

Чудните мостове – Уникалното имане на село Забърдо!

Уникалният скален феномен Чудните мостове, известен още с името Ер Кюприя, е разположен по течението на река Айдарско дере и се намира на билото на рида Чернатица.

Името си Еркюприя носи от съчетанието на турските думи „ер“- земя и „кюприя“ – мост.

Първият по-голям мост е широк 12-15 метра, дълъг 96 метра, с отвор дълбок 45 метра и почти толкова, около 43 метра, широк.

На около 200 метра по-надолу по дерето, е вторият мост, дълъг към 60 метра.

Феноменът е разположен на 1450 метра надморска височина в подножието на връх Персенк.

Местността около двата моста е заета от вековни иглолистни гори, предимно смърчови дървета. Мостът разположен нагоре по течението на реката е с три отвора.

И двата моста са обезопасени и пригодени за посещения на туристи. Позволено е преминаването както върху, така и под тях. По горния мост минава и стара пътека свързваща селата Забърдо и Орехово.

Вторият мост започва със сравнително широк отвор, който постепенно се стеснява, като накрая се превръща в цепнатина.

Близо пред него е входът на Ледената пещера, в която до късно лято се задържа лед. Зад моста водата изчезва във фуниевиден понор в недрата на земята.

Наоколо е непроходима теснина, над която е огромният вход на Голямата пещера. По скалистите урви на мостовете расте здравец и безсмъртниче.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура