Романът “Море от мечти” на Мари Робес разкрива красотата на родопската природа

23 Apr, 2024

Мари Робес е автор на книги за интериорен дизайн, издадени в Германия и Китай. Както и на български роман със заглавие “Море от мечти”, който е по книжарниците от скоро.

„Написах го, защото на пазара лисват романи с красиви български локации и защото вярвам в смисъла на книгата. Ще я разпространя безплатно в българските общности в чужбина”, сподели авторката.

Надявам се “Море от мечти” да вдъхнови българи в чужбина да се върнат обратно. Както и хора от България да не заминават навън. Като късче към “зърно за посева”, за което говори Шекспир в Сонет 14“, заяви Мари Робес.

Лека и многопластова, забавна и смислена, книгата ухае на лято и се чете на един дъх. Отвежда ни на любими български локации, оваляни в дъха на рози и песента на щурчета, и сменя пред нас като на калейдоскоп Калиакра, Несебър, Велека, Созопол, Камен бряг, Чудните мостове, дивите орхидеи до село Смилян.

Озовававаме се на цветните тераси на Ботаническата градина в Балчик. Политаме с балон над залива на Албена. Улавяме дъха на Родопите. Разхождаме се по калдъръмените улички на Стария Пловдив. От страниците ни трогва българска песен, която напомня за Балкана и морето, за полет на чучулига и долина от рози. Гледаме звездите в мастилено небе над крепостта Калиакра.

И на този фон се разказва историята. Виждаме България през погледа на двама чужденци. И през очите на възрастния български таксиметров шофьор Камен – някогашен учител, който не се отказва от мечтата си, въпреки натиска на битието…

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура