Засилена лична дисциплина от смолянчани заради вирусната заплаха

09 Mar, 2020

Наблюдава се засилена лична дисциплина от страна на родопчани. Намалели са посещенията при личните лекари и участието им в масови ангажименти. Към момента епидемиологичната обстановка в областта е спокойна. Засилени са мерките за противодействие на коронавируса. Това обобщи областният управител Недялко Славов след заседанието на Областния кризисен щаб.

Предприетите мерки са спиране на планови операции, свиждания, детски и женски консултации в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“. В Инфекциозно отделение и към момента има свободни легла ако евентуално обстановката се усложни.

Прекратени са всякакви културни и други прояви, а спортните ще са без публика. Детските градини работят при осъществяване на строг пропускателен режим. Помещенията се дезинфектират.

Пред изминалата седмица заболелите от ОРЗ и грип са 187 на 100 000 души, заболеваемостта е висока, но е под епидемиологичните стойности, посочи директорът на РЗИ –Смолян д-р Мими Кубатева. Били са взети проби от болни иса изпратени в Националната лаборатория, но до сега не са потвърдени да са положителни. РЗИ е получи 9 анкетни карти от различни регионални здравни инспекции в страната на хора завърнали се от Италия. Те са се свързали с личните лекари, от тях няма хора със симптоми на заразната болест.

През изминалата седмица са изпратени 4 проби на вирусни пневмонии, но след като не са ни потърсили значи резултатите са отрицателни, посочи д-р Кубатева.

Слабо е и преминаването през ГКПП –Златоград, допълни Славов. Служителите следят да не се изнасят маски и други санитарни материали. Той каза още, че се осигурени дезинфектанти за общинските администрации, учреждения и детски градини. На този етап не е необходимо да бъде преустановен достъпа до университети. Пазарните дни в някои общини също няма да се отменят. Засега учениците са в грипна ваканция и не е ясно още дали ще бъде удължена.

Доставено е защитно облекло, маски и всичко необходимо за медиците в Смолянската болница още преди 20 дни, посочи директорът д-р Марин Даракчиев. Имаме капацитет да поемем случаи ако се наложи. Спрени са свижданията, плановите операции и консултации, допълни той.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура