Стартира Национална програма „Предоставяне на грижи в домашна среда”

24 Feb, 2020

Националната програма „Предоставяне на грижи в домашна среда” е разработена в отговор на установените потребности за полагане на грижи на хора, които не попадат в обхвата на съществуващите към момента мерки и програми, включително на механизма лична помощ, предвид определения кръг от ползватели на основание § 3 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за личната помощ.

С реализацията на Програмата ще се предоставят възможности за връщането на пазара на труда на лица от групи в неравностойно положение на пазара на труда.

ОСНОВНА ЦЕЛ НА ПРОГРАМАТА

Програмата е насочена към осигуряване на заетост на безработни лица като домашни помощници за предоставяне на персонална грижа в домашна среда на хора с определени от 80 до 89 на сто степен на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с право на чужда помощ, както и хора над 65-годишна възраст в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани по съответния ред от органите на медицинската експертиза в Република България.

Работодатели по Програмата

Работодатели по нея са общинските администрации, които в партньорство с Дирекции „Бюро по труда“ извършват подбор на кандидатите за работа по предварително подадени от общините заявки-спецификации.

Териториален обхват

Програмата се реализира на територията на цялата страна.

Безработните лица, регистрирани в ДБТ, могат да участват в Програмата при осигуряване на заетост на пълно и непълно работно време, като продължителността на предоставяните персонални грижи за едно лице не може да надхвърля 4 часа дневно.

В Програмата могат да се включат:

Безработни лица, регистрирани в дирекция „Бюро по труда“
Хора, нуждаещи се от предоставянето на грижи в домашна среда:
• с от 80 до 89 на сто степен на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с определена чужда помощ;
• на възраст над 65 г. в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани по съответния ред от органите на медицинската експертиза в България.

За целите на програмата „хора на възраст над 65 години в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани по съответния ред от органите на медицинската експертиза в Р България“ са лица, които:
– са навършили 65 г. възраст към момента на подаване на заявлението за включване в Програмата;
– живеят сами и/или нямат близки и роднини, които да им оказват подкрепа;
– са в невъзможност за самообслужване и не могат самостоятелно да задоволяват своите ежедневни потребности от битов характер (пазаруване, приготвяне на храна, хранене, поддържане на лична хигиена и хигиена на дома).

Лицата кандидатстващи по Програмата трябва да отговарят и на следните допълнителни условия:
– месечния доход на член от семейството за предходния месец, преди месеца на подаване на заявлението – декларацията, е равен или по-нисък от 5 –кратния размер на гарантирания минимален доход (ГМД), определен с Постановление на Министерски съвет;
– да не са регистрирани като еднолични търговции да не са собственици на капитала на търговско дружество;
– да нямат сключен договор за предоставяне на собственост срещу задължение за издръжка и/или гледане;
– да не са прехвърляли чрез договор за дарение през последната една година собствеността върху жилищен, вилен, селскостопански или горски имот и/или идеални части от тях;
– да не са прехвърлялижилищен, вилен, селскостопански или горски имот и/или идеални части от тях срещу заплащане през последната една година, като общата стойност на сделката не надвишава 5 –кратния размер на ГМД;
– да не са включени в механизма лична помощ;
– да не ползват целодневно дейности, свързани с осигуряване на грижа в домашна среда на друго основание и/или финансирани по други финансови механизми, програми и проекти.

Кандидатите за домашни помощници задължително трябва да са регистрирани като безработни лица в Бюрото по труда.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура