Община Златоград ще предоставя социални и здравни услуги в домашна среда

17 Oct, 2019

Община Златоград подписа договор за безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.041-0001-C01, за проект “Социални и здравни услуги в домашна среда – интегрирани услуги за качествен живот” по Процедура: BG05M9OP001-2.041 „МИГ Кирково – Златоград – По добър достъп до устойчиви услуги, вкл. здравни и социални услуги чрез интегриран подход на територията на МИГ Кирково – Златоград” по Оперативна програма ”Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г.

Основната цел на проекта е да подобри качеството на живот и достъпа до услуги за социално включване на хора с увреждания и хора над 65 години с невъзможност за самообслужване. Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване. Повишаването на достъпа до услуги, които са устойчиви и висококачествени, включително здравни и социални услуги от общ интерес.

Специфична цел на проекта е подобряване качеството на живот на социално уязвимите и рискови групи на територията на Община Златоград, чрез осигуряване на интегрирани социално – здравни услуги в домашна среда.

  • Предоставяне на възможности за връщане на реалния пазар на труда на лицата, които полагат грижи за близките си с увреждания.
  • Да се намали риска от зависимост от институционален тип грижи на хора, нуждаещи се от помощ за обслужване.

Проектът е с продължителност 14 месеца, стартира от 01.11.2019г. и ще реализира следните дейности:

  • Подбор и наемане на персонал за предоставяне на интегрирани – социално – здравни услуги. По проекта ще бъдат наети – социален работник, медицинска сестра, психолог, 15 лични асистенти и 15 домашни помощника.
  • Подаване на заявления и подборна лицата, желаещи да ползват социално – здравни услуги на територията на Община Златоград;
  • Обучение на кандидатите за предоставяне на услуги в домашна среда;
  • Предоставяне на почасови социално – здравни услуги на територията на Община Златоград;
  • Супервизия на персонала, предоставящ услугите по проекта;

Общата стойност на проекта е над 234 хиляди лева безвъзмездна финансова помощ.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура