Смолян е домакин на форум за съвместни действия между НПО и областни и общински администрации

17 Oct, 2019

Областният управител Недялко Славов откри Обществен форум за съвместни действия между НПО и областни и общински администрации за реализация на политики за регионално развитие в Южен централен район.

Инициативата се провежда на 17 и 18 октомври в зала 201 на Областна администрация Смолян, под егидата на Областния управител на област Смолян, по Проект „Бъдещето е във Ваши ръце“ на „Фондация за прозрачни регламенти“, осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Славов приветства организаторите и участниците във форума, като отбеляза доброто партньорство между Областна администрация Смолян и „Фондация за прозрачни регламенти“. „Сигурен съм, че експертизата, която Фондацията има, и темите, които ще се обсъждат на настоящия форум, ще дадат съществен принос към нашите усилия, като ръководство и председателство на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район. Тя ще спомогне да отговорим бързо на изискванията на новата регионална политика, която ще бъде насочена не толкова към отделните градове, а като цяло към развитието на територията. От тази гледна точка темите, които днес и утре ще бъдат обсъдени, са изключително важни. Те ще акумулират допълнителна гражданска енергия, ще ни покажат как и чрез какви механизми тя да бъде оползотворена така, че да бъде възможно най-ефективна, как съвместно с гражданите и гражданските организации да формираме правилните партньорства за планиране на по-доброто бъдеще за нашите деца и за следващите поколения.“, каза областният управител.

Славов представи Южен централен район чрез актуалния анализ, изготвен от Националния център за териториално развитие. Той насочи внимание върху спецификите и тенденциите, които предизвикват активни дискусии за формата на регионална политика, в която да се предвидят необходимите инструменти, за да се отговори в максимална степен на регионалните потребности. Акцент в презентацията Славов постави върху различията в стандарта, икономическите и статистически показатели, очертаващи дисбаланс в развитието на отделните области, попадащи в териториалния обхват на ЮЦР.

„Твърдим, че региони като нашия, имат нужда от целенасочена подкрепа, и аз се надявам това да бъде постигнато като възможности за следващия финансов период. И не говорим само за средствата от Оперативни програми. Като цяло е много важно привличането на гражданите в процесите, които текат, както в областните, така и в общинските администрации. Ключово е между публични и граждански организации да бъдат създадени ефективни партньорства, ефективни механизми на взаимодействие.“, обобщи областният управител и обърна внимание, че именно форуми като този са един от начините да се научим  как идеите от гражданите да бъдат двигател за постигане на положителни резултати в развитието на региона.

По време на Обществения форум се представят резултатите от социологическо проучване, добри практики, анализи и модели по проект „Бъдещето е във Ваши ръце“, изпълняван от „Фондация за прозрачни регламенти“ по Оперативна програма „Добро управление“, където са набелязани основните предизвикателства пред включването на гражданите в процесите на стратегическо планиране. По метода World Cafe се обсъждат разработените модели, предложените от експертите препоръки и подготвеният механизъм за обратна връзка с гражданите. Събитието дава възможност за обмен на опит и умения за работа и ефективна творческа комуникация с обществеността, с цел привличане на по-широко гражданско участие.

Всички изготвени материали по проекта са публикувани на страницата на „Фондация за прозрачни регламенти“ – www.ftr-bg.org

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура