Мариян Беляков: Този зимен сезон беше рекорден за Пампорово за последните 12 години

01 Apr, 2022

Този зимен сезон беше рекорден за Пампорово за последните 12 години от гледна точка на посещаемост на курорта и на ски зоната, заяви изпълнителният директор на „Пампорово” АД Мариян Беляков, който е и член на УС на БХРА.

Беляков подчерта, че това е логическа последователност от усилията, които бяха хвърлени през последните години за развитие на ски инфраструктурата, материалната база, закупената нова техника и, дигитализацията в курорта.

Това доведе до една тенденция за увеличаване на туристите през последните няколко години, която временно беше прекъсната от КОВИД-19, обясни Беляков.

Лифтовете в Пампорово возят на промоция до края на ски сезона на 10 април.

Основният ръст в Пампорово е на българския пазар, което е радващо за нас. През този сезон се осъществиха и чартърните програми от Великобритания и Ирландия. Има и осезаем ръст на всички балкански пазари. Очакваме тенденцията да се затвърди и през следващите зими, тъй като имаме добри от нашите клиенти. Всяка година се увеличават и лоялните посетители на Пампорово, отбеляза Мариян Беляков.

Противно на очакванията, в началото на пандемията се оказа, че хората са склонни да отделят вече повече време и повече средства, за да почиват на чист въздух при всяка възможност, коментира Беляков.

В същото време обаче ръстът на заплатите и на оперативните разходи е огромен. В много случаи този ръст е дори троен. И въпреки добрият зимен сезон с повече гости, бизнесът трудно успява да компенсира тези разходи с приходите си. Така че примката около врата на туристическия и на хотелиерския бизнес се затяга, посочи директорът на „Пампорово” АД.

За момента частично ни спасява действително повишения интерес към Пампорово. Но това не означва, че при ежедневно покачващите се разходи, бизнесът може да издържи дълго и да работи по този начин.

Например ставката на ДДС трябва да бъде трайно променена в Закона за ДДС до нивата, на които е в момента. Или поне да се вземе решение намалената ставтка да остане действаща през следващите 5-7 години. Защото това е една от малкото мерки, които наистина помагат на бизнеса.

Би могло да се помисли и за удължаване на мярката 60/40 след края на юни. Както и да се преразгледат критериите за кандидатстване. Тъй като повишаващите се цени пречат на много фирми да покрият изискванията за спад в оборота, въпреки че реално финансовото им състояние се влошава.

Убийствени са и размерите на данък сгради и такса смет, допълни Беляков. Хотел, който заради ситуацията е останал временно затворен, може да фалира само от тези налози, защото няма как да генерира приходите, необходими за да ги плати. Този проблем като че ли остана подценен, смята Беляков.

А тези такси и данъци са неадекватни към настоящата ситуация. Общините си търсят приходите и нямат интерес да помогнат на бизнеса, така че въпросът трябва да се реши кардинално. Защото ако тези хотели фалират, няма да има кой да плаща на общините, допълни Беляков.

Докога бизнесът ще бъде притискан да покачва цените – докато клиентите му вече не могат да си позволят тези услуги ли, попита Беляков и прогнозира, че ако натискът продължи, това ще доведе до масови банкрути, а оттам и до спад на приходите в хазната и повишаване на безработицата в сектора.

 

Източник: БХРА

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура