Качеството на въздуха в Смолян се подобрява

26 Apr, 2024

Нивата на фини прахови частици в Смолян намаляват през миналата 2023 година.

Това показва отчетът по изпълнение на Програмата за намаляване нивата фини прахови частици и достигане на нормите за качеството на атмосферния въздух на Община Смолян.

Кметът Николай Мелемов заяви, че една от основните причини за намаляване на фините прахови частици във въздуха в Смолян е реализирането на първия етап от проекта за подмяна на горивната база.

Градоначалникът отбеляза, че досега са монтирани над 4000 отоплителни устройства – климатици и уреди на пелети, като 2580 стари уреди на дърва и въглища са иззети от домакинствата и са излезли от употреба.

Мелемов заяви, че вече е подписан договора за реализацията на втория етап на проекта и реализацията му ще помогне още за намаляването на фините прахови частици.

Община Смолян осигури 20 млн. лева за смяна на старите печки с нови уреди

Сред мерките за подобряване на качеството на атмосферния въздух е и поддържане и развитие на зелената система – изграждане на зелен пояс, абсорбиращ прахови емисии около най-натоварените артерии и кръстовища.

Директорът на екоинспекцията в Смолян инж. Екатерина Гаджева уточни, че в града няма големи превишения на фините прахови частици през последната година.

По думите на Гаджева най-високата стойност през този период е била 89 микрограма.

В годините назад може да се види, че е имало дни с превишения 2 и 3 пъти над нормата.

Нямаме дори 100 микрограма, а сме имали през годините дни, в които фините прахови частици са достигали и до 300 микрограма, поясни тя

Инж. Гаджева подчерта, че е важно да се реализира втория етап на проекта за смяна на отоплителните уреди, за да може резултатите още да се подобрят.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура