Тази неделя идва астрономическото лято

18 Jun, 2020

Астрономическото лято ще настъпи у нас на 21 юни в 21:44ч. Продължителност на най-дългият ден в годината е 15 часа 17 минути, съобщиха от Българската академия на науките. С настъпването на лятното слънцестоене, започват и най-горещите дни в годината. На територията на по-голямата част от България най-високите средни дневни температури са през юли, а по Черноморието и в планините – през август.

Рано сутринта, тази неделя – 21 юни, няколко часа след астрономическото начало на лятото, ще можем да наблюдаваме първото за годината слънчево затъмнение. Затъмнението е пръстеновидно, а от България ще се наблюдава само като частично. Пълната фаза на затъмнението ще бъде достъпна за централните части на Африка, южните части на Азия, Китай и Тихия океан.

Пръстеновидни слънчеви затъмнения се наблюдават, когато Луната е близо до апогея на своята орбита (най-далече от Земята). Тогава тя е с по-малък ъглов диаметър от Слънцето и по време на пълната фаза на затъмнението не може да го закрие изцяло. Около лунния диск остава да свети тънък пръстен.

За наблюдателите от България Луната ще започне да закрива слънчевия диск най-напред в южните и източни части на страната. Там затъмнението ще бъде с най-голяма фаза – близо 8% от слънчевия диск ще бъде покрит от Луната. Магнитудът по време на максималната фаза ще достигне почти 0.18. За София явлението ще започне в 08:04:31 ч. Максималното закриване на слънчевия диск (само 4.7%) ще се наблюдава в 08:35:42 ч. Тогава Слънцето ще бъде на височина 28° над източния хоризонт. Краят на явлението за София е в 09:08:16 ч. а магнитудът 0.12.

Началото на затъмнението за Смолян е малко по-рано – в 7:59, максималната фаза ще бъде в 8:34 с магнитуд 0.15, а краят в 9:11 ч. Продължителността на затъмнението е 1 час и 12 минути.

И както винаги при наблюдение на Слънцето отново предупреждаваме – никога не поглеждайте към него без специални предпазни очила и филтри за техниката.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура