Експерт: Климатът в Смолян се променя, ще има много змии

16 Jun, 2018

В Смолян има много змии, които са повече от миналата година, и ще трябва да свикваме с това, каза Оля Тотева, управител на Дезинфекционна станция – Смолян. Тя добави, че има сигнали за различни видове змии и хората трябва да бъдат много внимателни, предаде ,,Фокус”

Влечугите се срещат в къщи, в дворове на училища и детски градини, както и по улиците. Тотева отбеляза, че след спирането на дъждовете през следващата седмица в Смолян ще започне третиране на тревните площи с репеленти срещу змии.

Най-често срещаните змии в региона са водни, смокове и глатуши, но има и отровни змии. Важно е, че няма случаи на ухапани хора от влечугите, подчерта Тотева.

Тя отбеляза, че местните хора трябва да свикват с наличието на повече змии, защото климатът в Смолян започва все повече да прилича на този в Гърция.

„Климатът ни се променя, ще има змии, а и комарите вече са по-различни, и мухите също. Насекомите вече нямат нищо общо със старите популации отпреди години. Забелязват се и нетрадиционни за нашата страна калинки и мравки“, посочи Тотева.

От своя страна ветеринарят д-р Георги Еленски призова към предпазливост хората, когато ходят на потенциално опасни места, в които е възможно да има отровни змии.

“В България до 800 м се срещат пепелянки, а над 800 м – усойници. Лечението (при ухапване) става с един и същи серум, тъй като те са близко родствени, отровата има близък химичен състав.

Хубаво е също да ходим с високи обувки на места, където има наличието на змии, да стъпваме внимателно и да не навлизаме в райони с гъста трева през лятото, пролетта и късната есен“, коментира д-р Еленски. Той поясни, че при ухапване от пепелянка почти 100% от пострадалите у нас се възстановяват.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура