Община Смолян усвоява европейски практики по проект за интелигентно развитие

25 Apr, 2018

В община Смолян се проведе заключителна пресконференция по проект SmartImpact, по програма УРБАКТ III, Приоритетна ос 1 – „Подкрепа за интегрирано устойчиво градско развитие“, Подприоритет 1.1. „Разпространение на добри практики и опит и оползотворяване на резултатите от обмена на опит относно устойчивото градско развитие и връзките между градските и селските райони“. Бяха представени извършените дейности по проекта, добрите практики на партньорите, с които представителите на община Смолян са имали възможност да се запознаят по време на международните срещи, както и възможностите за интелигентно развитие на Община Смолян.
Реализацията на проекта е започнала през 2015 г. и приключва през май тази година. Неговият бюджет е 54 299 евро, които са изразходвани за международните срещи и дейности по публичност.

Проведени са осем такива срещи, като всяка от тях е била фокусирана по дадените теми.
Партньорите по проекта да 10 града от Европа, сред които Манчестър, Порто, Смолян, Сучава, Загреб, Мишколц, Гуадалахара, Дъблин, Айндховен и Стокхолм, посочи зам.-кметът на Смолян Марин Захариев. Той уточни, че идеята е била градовете от по-новите страни-членки на Европейския съюз да се учат на иновативни подходи от по-големите градове. Целите по проекта за община Смолян са да разработи концепция и проучване на възможностите за възобновяема енергия, както и възможностите за финансиране, разработване на концепция за осигуряване на интелигентен транспорт в града, намаляване на използването на леки автомобили и оптимизиране на паркирането, както и определяна на устойчив модел на растеж за град Смолян в сферата на иновации, икономика и туризъм.

Захариев заяви, че няма как Смолян да се сравнява с големите градове, където има електромобили и добра организация на движение и паркиране. „Идеята е като се прави проект да се включат иновативните идеи почерпени от тях. Искаме да покажем на хората, че интелигентният град зависи от всички не само от общината“, посочи зам.-кметът. Като конкретни идеи почерпени от добри практики в европейските градове, които може да се приложат в Смолян, Захариев обяви, че смятат да предложат за обсъждане в Общински съвет – Смолян наредбата от 2012 за паркирането, която тогава не е била приета. „Идеята е да има регламент с определени зони и с годишни абонаменти, който да накара хората да паркират колите си и да премахнат неизползваемите коли. На следващо място, може да въведем изграждане на соларно осветление на спортните площадки, както и туристическо приложение, което да дава информация къде в общината какво може да правиш, като например да резервираш билет за пещера или хотел онлайн. По отношение на енергийната ефективност може да се предлагат по-задълбочени решения, като термопомпи, солари и фотоволтаици. При градския транспорт може да се поставят нови информационни табла по спирките в сътрудничество с фирмите. Има възможност и за поставане на повече станции, които да отчитат качеството на атмосферния въздух, температура, влажност“, допълни Захариев. Той каза още, че за бъдеще може да се изградят и няколко станции с електрически велосипеди, които биха могли да се ползват през пролетно-летния сезон срещу минимално заплащане.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура