Местни избори 2019: Как се попълват бюлетините за гласуване? (ВИДЕО)

11 Oct, 2019

 

На 27 октомври ще са изборите за кметове на общини, общински съветници, кметове на кметства и районни кметове. За четвърти път гласуването на избори у нас е задължително, но санкция за негласуване няма.

Гласуването ще е само и единствено с хартиени бюлетини, като във всяка една от тях ще има опция “Не подкрепям никого“.

За втори път на местни избори хората могат да отбележат преференция за предпочитан кандидат за общински съветник от кандидатска листа, а прагът за валидност е 7% от действителните гласове за съответната листа. Номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината за общински съветници ще бъдат от 1 до 100, а на кандидатите – от 101 нагоре. Целта е да се избегнат преференции по т.нар. феномен 15/15, когато номерът на политическата формация съвпада с номера на кандидата.

Как изглеждат бюлетините?

За първия тур на изборите са отпечатани над 17. 2 млн. бюлетини. Всяка бюлетина за изборите е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на секционната избирателна комисия (СИК). В долния й десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването.

Бюлетините, с които се гласува за кмет на община, кмет на кметство. както и районен кмет в София, Пловдив и Варна, са еднотипни. От лявата страна са имената на партиите и коалициите, издигнали кандидати, а от дясната – имената на кандидатите. По средата са квадратчетата с номерата на партиите, коалициите и независимите кандидати. Най-отдолу има опция “Не подкрепям никого”. В бюлетината за избор на кмет на Столичната община например има 20 кандидата и “Не подкрепям никого”.

От лявата страна на бюлетината за избор на общински съветници са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и имената на независимите кандидати; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция, в които има номера от 101 до нагоре (в София до 161 – бел авт.). Има и възможност “Не подкрепям никого”.

Какво прави избирателят?

Гласуването започва в 7:00 часа и приключва в 20:00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако в 20:00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час – до 21:00 часа.

Гласува се само в тъмната стаичка. Не се показва вотът, защото в противен случай гласът ще бъде недействителен и няма да се брои. Заради това трябва да се внимава при сгъването на бюлетините и пускането им в прозрачните урни.

В изборния ден гласоподавателят се явява в секционната избирателна комисия по постоянен или настоящ адрес, ако е заявил предварително такова желание. Той се легитимира пред член на комисията с личната си карта (със зелен паспорт – само гласоподавателите, родени до 31.12.1931 г.). След вписване на данните от личната карта на избирателя в списъка той получава бюлетини, които се откъсват от съответния кочан и на гърбовете им се поставя по един печат на СИК. Нарушение е, ако членовете на комисията са накъсали бюлетините предварително за улеснение.

След като вземе бюлетините, избирателят влиза в кабината за гласуване. Той отбелязва вота за кмет, като поставя знак Х или V в квадратчето с номера на избрания от него кандидат или опцията “Не подкрепям никого”. По същия начин се отбелязва вот за предпочитаната листа с кандидати за общински съветници или независими кандидати. Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикал, пишещ със син цвят.

Как се гласува с преференция?

По желание избирателят може да отбележи и преференция, т.е. глас за определен кандидат за общински съветник от листата на предпочитаната политическа формация – нужно е да знае точно кой номер в листата е фаворитът му (номерата започват от 101 – бел. авт.) и да постави Х или V в съответното кръгче. Преференцията е действителна, ако е отбелязана само в едно кръгче със съответния знак. Ако няма отбелязана преференция, гласът ще се брои за водача на общинската листа, както е и на парламентарни избори.

Бюлетините се сгъват така, че да не се вижда отбелязването. Препоръчително е отгоре да остане мястото за печати, където да се постави втори на излизане.

След това избирателят излиза от кабината за гласуване, подава сгънатите бюлетини с вота си на член на СИК и следи за точното сверяване дали номерата върху тях съответства на номерата върху кочаните, от които са откъснати. Ако това е така, номерата се откъсват и се поставят в кутия, а върху бюлетините се поставя втори печат. След това избирателят ги пуска в прозрачните урни. Накрая полага подпис в избирателния списък.Ако избирателят сгреши дадена бюлетина, може да я върне на комисията, която поставя надпис “Сгрешена”, и да получи нова, я която да отбележи вота си.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура