Смолянчанката Марияна Павлова с рекорд на Гинес за най-нисък глас на планетата

13 Oct, 2019

Родопчанката Марияна Павлова влезе в рекордите на Гинес за най-нисък глас на планетата. Дъщерята на обичаната родопска народна певица Христина Лютова получи потвърждение, че е с най-ниския контраалт в света.

Марияна Павлова е родена в Смолян. Най-ниският глас на планетата се изявява на български и чужди сцени. Участвала е 16 години в ансамбъл “Родопа” , в “Космическите гласове”, “Драгостин фолк национал”, “Големите български гласове”, в камерните формации квартет “Славей” и кабa-трио “Родопея”.

“Условието за рекорда беше да започна от произволен тон и без въздух, хроматично (на полутонове) да стигна до тона, за който кандидатствах – си бемол на контра октава (B Flat). Пях само вокал “о”, защото е удобен за гласа”, обясни певицата, която от 5 години живее в Лондон.

Павлова отдавна мечтае за този рекорд. Кандидатствала миналата година, но тогава била спряна по формални причини. Забравила да впише в апликациите, че по време на рекорда не е вземала стимуланти – хапчета, бонбони, за да постигна тези ниски тонове. Рекордът отишъл при Хелън Лий Хей, но родопчанката я измества тази година, тъй като изпява с една терца по-надолу.

Постижението е осъществено на 3 юни т.г. при Анди Брук – тонрежисьор и собственик на студиото The Brook в южните квартали на Лондон, който работи с известната група Status Quo. Свидетели на рекорда ѝ стават композиторът, диригент и педагог Дерек Джоузеф Куунг и цигуларят Уилям Фицморис.

Павлова винаги е била най-ниският глас в хорове и формации. “За мен специално композитори са писали най-ниските тонове. На концерти винаги са питали кой е мъжът във вашия хор”, казва певицата. От рода ѝ назад само тя и майка ѝ са отдадени на музиката.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура