Извънредна сесия на Общинския съвет в Смолян заради финансовата криза

09 Jan, 2018

Извънредна сесия свиква Общинския съвет в Смолян, заради реалната опасност общинската администрация в града да изпадне в неплатежоспособност.

Заседанието е свикано по искане на общинските съветници от ГЕРБ, като единствената точка в дневният ред е предложение за поемане на временен безлихвен заем от Централният бюджет на Република България в размер на 3 950 000 лв. Докладчик е ръководителят на групата на общинските съветници от ГЕРБ Ангел Безергянов, а сесията е насрочена за 12 януари от 15:00ч.

Кризисната финансова ситуация в община Смолян се заформи, след като местните старейшини отказаха на два пъти искането на кмета Николай Мелемов да поиска нов безлихвен заем от правителството през миналия месец. В първите дни на 2018 г., Министерството на финансите спря субсидиите за Община Смолян, като стартира и процедура по прехващане на дължима сума по отпуснат и невъзстановен в срок безлихвен заем от централния бюджет за 2017 г.

Кредитът е на стойност от 3 950 000 лв. и е трябвало да се върне към 1 декември, а сумата която ще се прихване от държавните субсидии през настоящата година е 2 925 500 лв.

Според ръководството на общината, излизането от тази ситуация са сериозно орязване на разходите за спорт, култура и социални дейности, като се намекна за съкращения на администрация и пускане в неплатен отпуск една част от служителите, между които и Ансамбъл „Родопа“. Предвижда се Плувният басейн да затвори врати, а уличното осветление във всички населени места включително и в Смолян да стане почасово, предаде ,,Дарик”.

Освен този заем, община Смолян обслужва и друг в размер на 10 000 000 лв., като близо 4 000 000 лв. от него бяха прехванати по цесия на фирмата, която изпълнява сметосъбирането и извозването в общината.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура