Чепеларе спечели отличието Европейски град на спорта

29 Sep, 2021

Красивото планинско градче Чепеларе, което ежегодно посреща хиляди туристи от България и чужбина, спечели титлата “Европейски град на спорта” за 2022 година в категорията “малки градове”.

Това стана след двудневна инспекция на ръководителите на ACES EUROPE, водени лично от президента и основател на Асоциацията на европейските столици и градове на спорта Джан Франческо Лупатели и генералния секретар Уго Алонсо.

Заедно с българските представители на централата Анатоли Илиев и Дамян Диков, те инспектираха града и възможностите, които се предлагат за спорт и активен начин на живот.

Оценителите се запознаха на място с политиката на местната Община относно плановете за развитие на спорта, посетиха спортната база и се срещнаха с представители на спортните клубове, предаде Sportal.bg

Инспекторите бяха информирани за инвестициите и ресурса, които отделя кметството за социална дейност и спорт на хората със специфични потребности. Подготвящите се за олимпиадата в Пекин сноубордист Радослав Янков и биатлонисти Димитър Герджиков и Антон Синапов лично промотираха родопското селище за авторитетния приз.

Титлата ще даде възможност Чепеларе да разгърне още повече своя потенциал за развитие на спортния туризъм, спортната си база и надграждане на спортния си календар. Тук отчитаме една от най-силните кандидатури за европейски малък град на спорта в историята на инициативата, заяви президентът Лупатели.

Уго Алонсо изтъкна, че Чепеларе покрива високите критерии с политиката на Общината за утвърждаването на нови възможности за спортуване на всички възрастови и социални групи.

Впечатлени сме от това, което има за цел местната управа и специално кметът Боран Хаджиев, каза още испанецът, като разкри, че градът е отговорил на изискванията за получаване на престижната титла и е събрал една от най-високите оценки в Европа.

Чепеларе е малко градче с огромни спортни успехи. Най-големият е на Екатерина Дафовска, която донесе първи и единствен засега за България златен медал от Зимни олимпийски игри.

Името на сноубордиста Радослав Янков в момента силно сияе на картата на световния спорт, а за отношението на Чепеларе към спорта говори и факта, че настоящият кмет Боран Хаджиев е един от най-успешните български треньори в биатлона.

И ако като треньор неговата амбиция е била да създава шампиони, то сега като управник личната му мотивация и тази на екипа му, е Общината да има съвременна европейска визия, а местното население – нови възможности за развитие.

Чепеларе е градът дал най-много участници в зимни олимпиади. За предстоящата зимна олимпиада в Пекин през 2022 година, освен Радослав Янков, се подготвят още изявените ни биатлонисти Димитър Герджиков и Антон Синапов, които днес лично представиха пред оценителите аргументите на селището в сърцето на Родопите.

Самото връчване на титлата “Европейски град на спорта” по традиция се извършва в тържествена обстановка в залата на Европейския парламент в Брюксел по време на традиционната Гала на ACES EUROPE в края на ноември всяка година. Заради здравната обстановка обаче, сега мястото на церемонията все още е под въпрос, като при невъзможност да се състои в Белгия, сертификатите ще бъдат връчени в Хага – европейската столица на спорта за 2021 година.

ЧЕСТИТО!

 

  • Снимки: BGtourism.bg и Gong.bg
Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура