Ива Митева е избрана за председател на парламента

21 Jul, 2021

Ива Митева от Има такъв народ е новият председател на парламента. Кандидатурата на Митева беше подкрепена със 137 гласа “За”.

За заместник-председатели на Народното събрание бяха избрани Виктория Василева от ИТН, Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Кристиан Вигенин от БСП за България, Атанас Атанасов от Демократична България, Мукаддес Налбант от ДПС и Татяна Дончева от Изправи се БГ! Ние идваме.

Ива Митева Йорданова-Рупчева е родена през 1972 година в Разгрaд. Завършила е право в Софийския университет.

Отчислена е с право на защита, като докторант по докторска програма „Конституционно право на Република България“ в Институт за държавата и правото при БАН.

От 1998 г. работи в Министерството на правосъдието, а от 2000 г. в Народното събрание – от държавен експерт до директор дирекция „Законодателна дейност и право на Европейския съюз“. Член на експертните екипи за подготовка на предложения и обсъждане на промени в Конституцията на Република България.

От 2007 г. активно участва в изработването на промените в изборните закони, като е член на експертните екипи за изработване на проект на Изборен кодекс и за приемане на нов Изборен кодекс.

В периода 2017 – 2019 г. е лектор по практическо нормотворчество в програма за следдипломна квалификация на Института за публична администрация и Софийския университет.

Хоноруван преподавател в Нов български университет, департамент „Право“ – курс „Практическо нормотворчество“. Владее английски език.

Била е директор на Дирекцията по правни въпроси в парламента. Омъжена е и има една дъщеря.

 

  • Снимка: Bulgaria On Air
Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура