До края на 2024 г. ще бъде удължен срокът за изготвяне на технически паспорти

29 Apr, 2021

До 31.12.2024 г. се удължава срокът за изготвяне на технически паспорти на съществуващите строежи. Това гласи проект за изменение на Наредба №5 за техническите паспорти на строежите, публикуван от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за обществено обсъждане.

Промяната планира срокът да важи, както и досега, за сградния фонд – държавна, общинска или частна собственост, в т.ч. строежите смесена държавна и частна собственост или смесена общинска и частна собственост, и техническата инфраструктура.

Причина за удължаването му е високата степен на несигурност, породена от пандемията от коронавирус и последиците от нея, които могат да доведат до затруднения за собствениците на сгради да се справят времево и финансово със сега определения срок за съставяне на технически паспорти – до 2022 г.

По обобщени данни на Агенцията по геодезия, картография и кадастър към месец април 2021 г. в кадастралната карта и кадастралните регистри са регистрирани общо 2 763 240 нови и съществуващи сгради. Копия на техническите им паспорти са предоставени за 10 803 или 0,39% от тях.

Към края на 2020 г. броят на обновените съществуващи жилищни сгради с технически паспорти е малко над 2200, което в относителен дял е под 0,11 %.

Приетата от правителството Дългосрочна национална стратегия за подпомагане обновяването на националния сграден фонд предвижда до 2050 година да бъдат обновени 60% от жилищния фонд и близо 17% от нежилищния, като площта на обновените сгради от целия сграден фонд се очаква да бъде над 45%.

Според нея мерките за енергийна ефективност и енергоспестяване трябва да бъдат съчетани по подходящ начин с техническите мерки за устойчивост на конструкцията, безопасност в случай на пожар, хигиена, здраве и околна среда, достъпност и безопасност при експлоатация, устойчиво използване на природните ресурси. В този процес техническата паспортизация на сградния фонд ще има съществена роля за устойчивото развитие на сградния сектор.

Проектът на Наредбата за изменение на Наредба № 5 за техническите паспорти на строежите е публикуван в секция за „За обществено обсъждане“ на интернет страницата на МРРБ и в Портала за обществени консултации.

Коментари и становища могат да бъдат изпращани в срок до 31 май 2021 г.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура