В Смолян се открива бакалавърска програма “Автомобилни електронни системи”

29 May, 2020

Първата за страната бакалавърска програма “Автомобилни електронни системи” се открива от учебната година 2020-21 в базата на Физико-технологичния факултет на Пловдивския университет в Смолян.

Надяваме се тази специалност да отвори един съвсем друг поглед за младите хора, които искат да се занимават с автомобилна електроника, заяви за БТА доц. Слави Любомиров, заместник- декан на факултета.

Обявеният кандидатстудентски прием за базата в Смолян на ФТФ включва и втора нова специалност – “Електроснабдяване и електрообзавеждане”.

За втора поредна година Физико-технологичния факултет- база Смолян обучава студенти по инженерни магистърски програми, включително и ИТ специалности.

Новата специалност “Автомобилни електронни системи” е съобразена с динамично развиващия се пазар в тази сфера и необходимостта от специалисти в областта на електрониката и на автомобилните системи. Всички нови автомобили са в голяма степен с електроника, така че отминаха времената, когато при повреда шофьорът пробваше сам да отстрани проблема, уточняват преподаватели от факултета.

Кадри с подобна специалност са необходими и на промишлени предприятия в Смолян, произвеждащи детайли за автомобилната индустрия.

В обучението са предвидени модули, свързани с електромобили, хибридни автомобили и др. , а като преподаватели са привлечени водещи специалисти в тази област.

Факултетът обявява прием и по инженерните специалности “Компютърни и комуникационни системи”, “Хардуерни и софтуерни системи”, “Машиностроителна техника и технологии”, “Автомобилна техника”. От академичното ръководство очакват сериозен интерес от кандидат-студенти към специалностите, особено в условията на пандемия.

Прогнозите са, че част от абитуриентите ще преосмислят желанието за следване в чужбина и ще се насочат към българските университети.

През последните години Смолян е на първите места по резултати от националното външно оценяване и за нас е изключително важно младото поколение да намери образование и реализация в града, допълва доц. Любомиров.

 

Източник: БТА

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура