В световния ден на здравето WWF призовава за спиране на незаконната търговия с диви животни

07 Apr, 2020

Светът е изправен пред сериозно предизвикателство. Общественото здраве в глобален мащаб се намира под безпрецедентна за последните десетилетия заплаха. Избухването на пандемията от COVID-19 извади на преден план темата за зоонозните заболяванията или тези, които се предават от животни на хора. Това от своя страна поставя фокуса върху набиращата все по-голяма скорост нелегална търговия с диви животни.

Световната здрава организация (СЗО) обяви че настоящата пандемия, както и най-малко 61 % от човешките патогени, са със зоонозен произход, а търговията с диви животни увеличава риска от тяхното разпространение. Други епидемии от близкото минало, сред които SARS, MERS и Ебола, също са резултат от вируси, предавани от животни на хора. Все още остават редица въпросителни относно произхода на COVID-19, но от СЗО потвърдиха, че със сигурност сме изправени пред зоонозно заболяване.

Природозащитната организация WWF напомня, че не околната среда е отговорна за разпространението на болестта, а безотговорното човешко поведение като незаконната търговя с диви животни, поддържането на нерегулирани и неотговорящи на необходимите санитарни изисквания „мокри пазари“, масовото обезлесяване, незаконната сеч и консумацията на някои застрашени от изчезване видове. Затова WWF започва международна кампания за спрвянето с тези незаконни, нехуманни и криещи рискове за здравето практики.

Неустойчивата търговия с диви животни е втората по големина пряка заплаха за биоразнообразието в световен мащаб след унищожаването на местообитанията. Популациите на диви животни са намалели средно с 60 % от 1970 г. насам, а последният доклад на Междуправителствената научно-политическа платформа за биоразнообразие и екосистемни услуги от 2019 г. заключва, че една четвърт от видовете на Земята са застрашени от изчезване.

Ново изследване на WWF показва, че над 90 % от участниците в анкета, проведена в няколко дъжави от Югоизточна Азия, подкрепят правителствените мерки за затваряне на нелегалните и нерегулирани пазари за диви животни. „Обществата се произнесоха – тези от тях, които живеят в страни, където пазарите за диви животни са разпространени, изискват нелегалната търговия с тях да бъде елиминирана. Хората са дълбоко разтревожени и биха подкрепили своите правителства в мерките за предотвратяването на бъдещи здравни кризи, които могат да тръгнат именно от тези пазари“, каза Марко Ламбертини, генерален директор на WWF International. „Време е да направим връзката между търговията с диви животни, унищожаването на природата и рисковете за човешкото здраве. Проблемът не е само на Азия. Предприемането на действия сега е от съществено значение за оцеляването ни като вид“.

По данни на Интерпол престъпленията срещу околната среда са третият по размер криминален сектор в световен мащаб. Той включва бракониерството, незаконната сеч, както и търговията със застрашени животински и растителни видове. Организираната престъпност в този сектор става все по-активна, поради ниския риск, който крие, и по-леките наказания в сравнение с трафика на хора и наркотици. В Централна и Източна Европа, включително и в България, WWF си сътрудничи с Интерпол с цел по-висока ефективност при разкриването на актовете на горската престъпност.

Справянето с нелегалната и нерегулирана търговия е от изключителна важност, за да се предотвратят бъдещи зоонозни епидемии и да се запази благосъстоянието на околната среда и човешкото здраве. WWF призовава Министерството на здравеопазването и Министерството на околната среда и водите да работят заедно, за да не допускат нова потенциална криза със сходен характер. Бъдещи пандемии могат да бъдат избегнати единствено ако хората се научим да живеем в хармония с природата.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура