Историческо завръщане на бизоните в Родопите

22 Oct, 2019

Европейски бизони живеят на свобода в Родопите за първи път от Средновековието. Това ще помогне за увеличаване на местното биоразнообразие и ще подкрепи развитието на природния туризъм, докладва Rewilding Europe.

Това лято пет женски и два мъжки бяха освободени от заграждението си и вече кръстосват ловния резерват “Студен кладенец”, където екипът на Rewilding Rhodopes следи тяхното поведение и движение ежедневно.

“Животните отново заемат своето място в природата, намират вода и храна, учат се да се предпазват от вълци и чакали и изследват предизвикателния терен”, казва Христо Христов, който е част от Rewilding Rhodopes.

Добрата новина – вече има и малко бизонче

Добрата новина не завършва с пускането на свобода на стадото бизони. Една от женските вече е родила – това е първото бизонче, родено на юг от Дунав от Средновековието насам. Малкото носи името Надежда и заедно с майката се справят добре в дивата природа.

“Много сме развълнувани от новото попълнение. Бизончето се роди в една от най-дивите части на резервата и оттогава следва стадото. Този млад бизон е символ на надеждата за биоразнообразието в Родопите. Ето защо я наименувахме Надежда”, споделя Христов.

Докато живеят свободно в Родопите, бизоните ще съжителстват с елени, вълци, лешояди и много други редки и застрашени видове.

Те ще имат положително въздействие върху местната дива природа.

“Европейският бизон ще донесе редица ползи за дивата природа и хората. Съществуващото стадо вече се превърна в голяма атракция за посетителите и ще ни помогне да развиваме туризма, базиран на природата тук”, споделя Христо Христов.

Rewilding Europe работи за възстановяване на европейската популация от бизони в Източните Родопи от края на 2013 г., когато пет животни пристигнаха в “Студен Кладенец от Германия.

През ноември 2017 г. още два бизона бяха дарени от зоопарка Зул в Германия, бивш резерват за дивеч, посветен на развъждане на застрашени европейски видове. Целта пред Rewilding Europe и Rewilding Rhodopes е да увеличат броя на бизоните в Родопите, за да бъде създадена по-здрава развъдна група.

Изчезването и възстановяването на популацията

Европейският бизон е бил широко разпространен в голяма част от Европа. В България той изчезва като вид през Средновековието. Заради засиления лов и загубата на местообитания той изчезва като свободен вид в началото на ХХ век.

Благодарение на различни програми популацията на европейския бизон се възстановява в Централна и Източна Европа, главно в Полша и Беларус. Техният брой в дивата природа в момента е около 4000.

Бизонът се е превърнал в един от символите на дивата природа в Европа, а неговата история е пример за това, как само в рамките на сто години един вид може да бъде доведен до ръба на изчезването и как в резултат на много усилия може да бъде възстановен. Въпреки че популацията на бизона бавно и сигурно нараства, усилията за опазването и връщането на вида в дивата природа продължават.

 

Photos: Rewilding Europe

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура