В Златоград вече има специализирани автомобили за гасене на горски пожари

21 Aug, 2019

Община Златоград закупи две специализирани превозни средства, необходими при гасене на горски пожари в трудно достъпни трансгранични местности в рамките на проект „Защита на биоразнообразието в НАТУРА 2000 и други защитени територии от природни бедствия чрез сертифицирана мрежа за трансгранично образование, обучение и подкрепа на доброволци за гражданска защита въз основа на иновативни и нови технологии” с акроним eOUTLAND, финансиран по програма за Трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020г.

Едното превозно средство е специализиран автомобил лек тип (пикап) – Toyota Hilux за гасене на горски пожари, който е оборудван с мобилна система с високо налягане за пожарогасене с вода и пенообразувател, състояща се от автономен двигател с вътрешно горене, помпа, резервоар за вода и пенообразувател, тръбопроводи, шланг за високо налягане, навит на макара. Мобилната система е защитена със закрита покривна конструкция тип „Хардтоп“.

Второто превозно средство е многоцелева машина за висока проходимост, специално конструирана за експлоатация в труднодостъпни райони – ATV. Многоцелевата машина разполага с ремарке, вериги за сняг и лебедка, с възможност за теглене на минимум 1550 кг товар.

Специализираният автомобил и многоцелевата машина ATV са особено необходими за справяне с горски пожари, възникващи в труднодостъпни планински места. Водната помпа на специализирания автомобил е много ефективен и консумира по-малко вода.

За труднодостъпния терен тези превозни средства са много по-ефективни от обикновена пожарна машина, която е много тежка и не може да достигне трудно проходим планински терен.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура