Пампорово се налага като целогодишна дестинация

01 Jul, 2019

Пампорово сбъдна отдавнашните планове за разгръщане като дестинация за ски, летен и конгресен туризъм, заяви изпълнителният директор на “Пампорово” АД Мариан Беляков.

Курортът открия летния туристически сезон и нов Конгресен център с 1200 места, оборудван с най-модерна апаратура за конферентни комплекси.

Симбиозата между ски, летен и конгресен туризъм според директора развива Пампорово като целогодишна дестинация. Отминалият зимен сезон се отчита от дружеството като много успешен с около 12 процента ръст. За това лято също се очаква да продължи тенденцията на траен ръст в Пампорово през последните години. Близо 8 милиона лева са инвестициите в Пампорово през последната година, според мажоритарния собственик на дружеството Цветелина Бориславова.

Адвенчър парк и Конгресния център са част от новостите в курорта през това лято. Приключенският парк в местността “Язовира” ще се доразвива като инвестиция, на този етап включва въжена градина, атракцион с водни колела и лодки. Замисълът е в следващите няколко години летният парк да се разрасне в зоната около “Студенец”, “Язовира” и “Малката стена”.

Относно перспективите за развитие на Пампорово, Бориславова заяви, че остават актуални плановете за свързване с лифтове и писти с “Мечи чал” в Чепеларе, както и идеята за довеждане на минерална вода от Девин. За проекта за прокарване за лифтове и писти между двата курорта е необходимо да приключи дълга и сложна процедура, свързана с обезпечаване на земите, през които ще преминат.

Обединяването на Пампорово и “Мечи чал” е изключително важно за региона, а положителния ефект се усеща като значително увеличение на приходите от туристически данък в община Чепеларе, допълни кметът на Чепеларе Славка Чакърова. Колкото до осигуряване на минерална вода от Девин, инициативата изисква съгласието и единодействието на всички хотелиери в Пампорово, според Цветелина Бориславова. По нейна оценка приключилият зимен сезон е изключително успешен, а за следващата зима се очаква да се усетят резултатите от повишената популярност на Пампорово след домакинството на Интерски конгреса.

Представители на туроператори от Кувейт, Ливан, Катар и Саудитска Арабия бяха сред гостите на откриване на летния сезон в планинския курорт, информира БТА.

От “Пампорово” АД заявиха, че определено има интерес от нови пазари, както за зимните, така и за летните програми.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура