Стотици автомобили протестираха в Смолян срещу високите цени на горивата

17 Nov, 2018

Стотици автомобили излязоха в Смолян на автошествие срещу високите цени на горивата. Протестът бе организиран във Facebook от местни младежи. Те поискаха официално разрешение от кмета на община Смолян да блокират, чрез автошествие няколко бензиностанции и част от републикански път, но от местната управа им бе отказано.

Тъй като става въпрос за очаквано затруднение на движението по републиканската пътна мрежа, кметът Мелемов изиска официално становище от собственика на пътя – МРРБ и  АПИ, чийто представител в Смолян е Областното пътно управление.

Становището на ОПУ е категорично несъгласие да се проведе шествие в обхвата на републиканския път в чертите на Смолян с аргумент, че се застрашава безопасността на движението и може да доведе до пострадали участници в движението, пътнотранспортни произшествия и спиране на движението.

За това кметът не даде разрешение за протестно шествие, вместо това предложи протестът да се състои на общински имот – амфитеатъра пред общината и областната управа, даже предложи на протестиращите да им предостави озвучаване. Въпреки, че мястото бе посочено от Мелемов, протестиращите се събраха на входа на Смолян и проведоха близо двучасово автошествие из центъра на града, информира ,,Actualno.com”

С надути клаксони, български знамена и развяти от прозорците надписи “Протест”,  колоната премина по входния път на града и главния булевард “България”. В автомобилите имаше предимно млади хора. Те имаха намерение да обикалят с колите няколко пъти пред общината, но полицията отби движението. След това протестиращите заеха локалното платно пред общината, областната администрация и театъра.

“Протестираме основно против високите цени на горивата, данъците и застраховките на автомобилите. Не искаме оставки”, заяви главният организатор Емилиян Шехов.

В протеста взе участие и известната родопска певица Златина Узунова, която представлява и Гражданско движение „ДНЕС“ – платформата, събирала подписи за референдума на Слави Трифонов.

 

 

Снимка: Валентин Хаджиев

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура