Лекари от “Пирогов” прегледаха безплатно 150 деца от Смолян

23 Mar, 2018

По инициатива на председателя на Здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова, най-добрите специалисти по детски болести от Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина “Пирогов” прегледаха 150 деца в смолянската болница. Причината е, че в Смолян липсват достатъчно педиатри, а отделението за деца е близо до затваряне.

Детските травматолог, хирург, уролог, очен и УНГ извършиха профилактичните прегледи по Програма Национална програма Детско здраве – Пирогов”, която стартира през 2013 и от тогава до днес са прегледани около 4 500 деца.

Д-р Даниела Дариткова заяви, че добрата идея е в контекста на всичко, което има воля да бъде осигурено на децата в България, а именно добра профилактика и достъп до високоспециализирана помощ. Парламентарната комисия може да окаже подкрепа, като се търсят варианти за координация чрез Министерството на здравеопазването на дейността. Тя подчерта, че е изключително важно от една страна да се диагностицират проблемите в детска възраст, а от друга – пациентите да имат достъп и в такива отдалечени райони до високоспециализирана медицинска помощ.

Проф. Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”, каза, че в “Пирогов” има 9 детски клиники, които са свързани най-вече с хирургичните специалности. Той подчерта, че инициативата е нормална и трябва да продължава в същия дух, защото децата трябва да имат възможност за равен старт в живота. Той допълни, че ако по време на прегледите бъдат установени заболявания, за които се налага по-специализирана диагностика, децата ще бъдат насочени към “Пирогов”, където ще бъде направено всичко необходимо за оздравяването им.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура