До месец ще е готова предпроектната разработка за строителството на трета лента по пътя Асеновград – Смолян

23 Feb, 2018

Обиколката на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков продължи с инспектиране на околовръстния път на Смолян. Той обяви, че до завършването му остават още около 2 км. Тази година ще се възложи работното проектиране и плановете са следващата година да се довърши, посочи Нанков.
До около месец ще е готова предпроектната разработка за строителство на трета лента по пътя Асеновград – Смолян. Това е изключително приоритетен проект за областта, която е единствената, чиято основна връзка с вътрешността на страната е по второкласен път и е най-необлагодетелствана от транспортна гледна точка, обяви Нанков. Разработката на българо-полския консорциум, който изготвя проекта, предвижда изграждането на трета лента с дължина от близо 30 км в определени участъци от направлението. „Това ще осигури възможност за по-бързо, сигурно и безопасно осъществяване на връзката между АМ „Тракия“ и сърцето на Родопите“, посочи регионалният министър. Според него това ще повлияе изключително положително върху развитието на туризма, като основен поминък за региона, който отчита в момента ръст от 9-10% на годишна база.

Според министър Нанков, ако проектът не изисква изготвяне на екологична оценка, технологично е възможно още до края на годината да се обяви обществена поръчка за избор на изпълнител, като строителство може да се започне следващия строителен сезон. Финансирането ще се осигури от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“, чрез очакваните по-високи до три пъти приходи от тол системата. Министър Нанков посочи, че с реализацията на проекта ще се съкрати чувствително времето за пътуване от Асеновград до Смолян, което сега отнема около час и половина. Със завършването на проекта за уширение на участъка Асеновград – Пловдив и строителството на източната дъга на околовръстния път на Пловдив, Смолян ще има и още по-бърза връзка с АМ „Тракия“.

„Много хора обещаваха, но знаете през кои години се рехабилитира пътят“, коментира министърът и напомни за реализирания в предишния мандат на правителството ремонт на пътя Асеновград – Смолян и на тунелите по него.

Министърът допълни, че в област Смолян по линия на МРРБ е заделен немалък ресурс за ВиК проекти, като посочи пример с подмяна на водопроводите в туристическите селища Гела и Момчиловци. Той информира, че до дни стартира и тръжната процедура за избор на изпълнител на проекта за воден цикъл на Смолян, който е на стойност над 70 млн. лв.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура