Киселото мляко ,,Момчиловци” с продажби за 100 млн. долара в Китай

21 Sep, 2017

Загадка е как китайският държавен гигант Bright Dairy избира за име на киселото си мляко родопското село Момчиловци. Но започва да произвежда подсладената напитка в Шанхай преди седем години. Налага Momchilovtsi с реклама, а от скоро в клиповете вече стои и българската нишка. Заради китайските вкусове нашите закваски не се ползват, но достигналите 100 млн. долара продажби са първият допир на китайците с нещо, свързано с България. Това знание е трамплин за развитие на туристически продукт, който след години да доведе хиляди гости от милиардната държава, смята бизнесменът Иван Тодоров, който освен производител на вино е и основател на Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай.

“Киселото мляко Momchilovtsi в Китай е по идея на държавната компания Bright Dairy, базирана в Шанхай, която се занимава с производство, внос и търговия с храни”, разказва Тодоров.

Bright Dairy е основана е през 1911 г., има над 5300 служители и е част от Bright Food Group, която по данни за 2014 г. има оборот от 19 млрд. долара. Млечният подхолдинг е направил продажби за 3 млрд. долара през миналата година, информира „Капитал”.

За пръв път през 2008 г. представители на Bright Dairy посещават опознавателно и неофициално България. Неясно от коя среща се ражда идеята за бранда, но в основата на посланието стоят чистата природа и дълголетниците в Момчиловци. Производството започва през 2010 г.

“Марката Momchilovtsi е собственост на Bright Dairy и на китайски звучи “Мосълиан”. Млякото се произвежда в предприятията на корпорацията в Шанхай – без жива заксваска, без лактобацилус булгарикус и без да се обозначава като “българско”. “За производството му китайската компания си сътудничи с Dupont. Това е мляко за пиене, което се предлага в шест разновидности с добавки от различни плодове и зеленчуци, например броколи, и е сладникаво на вкус. Цената е около един долар за 250 мл, а продажбите му в Китай достигат до около 100 млн. долара годишно”, обясни Тодоров.

На опаковката от 200 грама е разказана историята на марката и е посочен произходът на името Momchilovtsi – село на дълголетниците, където животът е чист и спокоен.

Производството на мляко е бизнес на Bright Dairy. Това е техен проект, който се развива без България. Но брандът вече се свързва с България и помага за популяризиране на страната ни като туристическа дестинация”, коментира Иван Тодоров. По думите му центърът също съдейства за това, като подкрепя активно китайската корпорация при изготвяне на рекламни клипове за Momchilovtsi. “Преди ние ревностно да фокусираме нещата към България, рекламата на млякото не е звучала по начина, по който е позната сега в Китай. В годините започнахме да променяме лицата, музиката, средата в рекламните клипове и те вече се свързват директно с Момчиловци в България”, обобщава Тодоров.

 

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура