Смолян ще кандидатства за членство във Фонда за развитие на летище Пловдив

28 Mar, 2024

Местният парламент даде съгласие Община Смолян да кандидатства за членство във Фонда за развитие на летище Пловдив.

Във Фонда за развитие на пловдивското летище членуват Пампорово АД и Община Чепеларе, като кметът на Чепеларе Боран Хаджиев е член на Управителния съвет.

СНЦ „Фонд за развитие на летище Пловдив – Южната врата на България“ е основано през 2010 година от Общините Асеновград, Родопи и Хисар, като впоследствие към тях се присъединяват и общините Пловдив, Куклен, Чепеларе, Сопот, Садово, Калояново.

  1. Целите на сдружението са:
  • Развитие на гражданското общество и повишаване на стандарта на живот на жителите на град Пловдив, регион Южен-Централен и съседните райони, чрез финансова логистична подкрепа за инициативи и начинания в областта на: развитието на туризма чрез подкрепа и промотиране на местната култура, духовно и историческо наследство, защита на околната среда и съхраняване на паметниците на културата, развитие на икономическата и транспортната инфраструктура на региона.
  • Подобряване на инвестиционната среда и привличане на чуждестранни и български инвеститори в изграждането на големи обекти от значението за развитие на туризма.
  • Повишаване конкурентоспособността на местния бизнес в град Пловдив и целия Южен централен регион и осигуряване на финансова и логистична подкрепа за инициативи и начинания в областта на приложението на нови технологии и високи технологии в икономиката на региона и изграждането на съвременна транспортна инфраструктура.
  • Иницииране на сътрудничество между всички заинтересовани страни с цел идентифициране, решаване на постоянно променящите се нужди на местната икономика на Южен-Централен регион.
  • Осигуряване на достъпна и благоприятна градска среда за гостите и жителите на град Пловдив и другите градове от региона.
  1. Средства за постигането на горепосочените цели са:
  • субсидиране поддържането на редовни въздушни линии от/до Летище Пловдив.
  • За целта сдружението с помощта на „Летище Пловдив” ЕАД в качеството си на официален негов консултант ще договаря пряко или ще обявява конкурси, но не по смисъла на ЗГВ за желаните маршрути от/до Пловдив и брой полети на седмична база.
  • финансова подкрепа за публикации в страната и чужбина, рекламиращи културата, историята и духа на региона и туристически обекти
  • финансова подкрепа за организиране на рекламни кампании в чужди страни
  • финансова подкрепа за развитие на транспортните връзки в Южен Централен регион

Икономическата логика на фонда се основава на факта, че финансовите ползи за участниците от разкриването на нови линии, улеснената международна достъпност до региона, пристигането на десетки до хиляди нови посетители на година биха надхвърлили многократно сумата за участие във фонда.

  1. Развитие и реализация.

След своето основаване идеята за сдружението придоби силна популярност и постепенно до 2015г. членовете на сдружението станаха единадесет общини, сред които и Пловдив, благодарение на усилената съвместна работа на летището и фонда още през 2010г. бе подписан първият в историята на летището договор за постоянни целогодишни полети с RYANAIR. Първоначално операциите на компанията започнаха само с една дестинация – Лондон, като през годините до сега RYANAIR девирсифицира този подход и насити летището с още дестинации. В

ажно е да отбележим, че от старта на договора с RYANAIR през 2010 г. авикомпанията никога не е спирала операции на Летище Пловдив, което се яви като сигурна и явна гаранция за WIZZAIR, които започнаха също постоянни и целогодишни въздушни линии от Летище Пловдив през 2021г. Благодарение на двете авиокомпанни за първи път през своята история Летище Пловдив обработва 14 полета седмично до четири европейски дестинации и за 2022г. се очаква през летището да преминат най-много пътници от неговото основаване до сега.

  1. Възможности.

Към настоящия момент ситуацията на авиационния пазар предлага безлимитни възможности чрез инструментите на СНЦ Фонд за развитие на Летище Пловдив – Южната врата на България. Всяка една авиокомпания /регулярна и нискотарифна/ изявява желание за организация на редовни полети чрез предоставяне на така наречените „стимули” или „споделяне на финансовия риск”, който носи при започване на нова въздушна линия от дадено летище.

Описаните механизми позволяват на всяка една община от сдружението да рекламира директно на сайта на авиокомпанията исторически, културни, туристически, индустриални и др. дадености, които притежава. В тази връзка платената цена за реклама играе ролята на въпросния стимул за авиокомпанията, която по този начин започва да оперира от и до Летище Пловдив и свързва региона с още нови градове и държави в Европа, а защо не и в света.

  1. Преки ползи за Смолян

При пълното внедряване на технологичния иновационен продукт, по който работи сдружението – същото ще има възможност чрез софтуерна платформа да насочва туристическия поток още от момента на кацането му на Летище Пловдив. Силната реклама, която Община Смолян би могла да излъчи на международно равнище – туристически забележителности и индустриални дадености ще достигне до милиони.

Тук е важно да отбележим, че сайтът на RYANAIR /най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа/ за последната календарна година има над един милиард посещения. Там всеки един клиент не само закупува билета си, но и посредством визирания механизъм „стимули”, чрез който RYANAIR работи две десетилетия – всеки един клиент избира и място, което да посети за по-дълго време или просто само за събота и неделя и то защото билетът е на ниска цена и въздушната връзка е удобна, за да посети нови градове и държави, да натрупа нови впечатления и да създаде нови контакти.

Развитието на Летище Пловдив, договорите с нови авиокомпании с помощта на сдружението, ще позволят на летището да свърже региона с още европейски, и световни дестинации.

Всички жители на Община Смолян ще могат да се възползват от бърза и удобна въздушна връзка до по-голям брой дестинации, без да се налага пътуване до София, без да се налага безкрайно скъп престой на паркинга на летището и редица други преимущества, които жителите ще получат редом с възможността да опознаят нови места в Европа и света на ниска цена.

  1. Реални договори за Летище Пловдив.

В момента Летище Пловдив за първи път в историята си обслужва 14 полета седмично и свързва региона с четири европейски дестинации. Чрез помощта на сдружението и собствената гъвкава политика за наземно обслужване Летище Пловдив е пред подписване на договор с авиокомпания, която за първи път ще свърже летището с дестинации в Република Турция. В много напреднала фаза са и преговорите с RYANAIR за допълнителни четири дестинации в Европа, както и с друга авиокомпания, която да свърже Летище Пловдив с определени точки в Испания.

Успехът на всичките отлични възможности, които в момента стоят пред Летище Пловдив зависи от увеличаване силата на СНЦ Фонд за развитие на Летище Пловдив – Южната врата на България чрез приемане на нови общини.

 

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура