Специалисти от “Пирогов” прегледаха над 300 деца в смолянската болница

09 Mar, 2019

В МБАЛ “Д-р Братан Шукеров” – Смолян, най-добрите детски специалисти на „Пирогов“ прегледаха над 300 деца. Прегледите извършиха: д-р Иван Маджаров и д-р Асен Меджидиев– УНГ; проф. д-р Асен Балтов и д-р Явор Пукалски– травматолози; доц. д-р Христо Шивачев – завеждащ „Детска хирургия“; проф. д-р Николай Габровски – неврохирург; д-р Людмила Найденова – офталмолог; д-р Галина Тодорова – кардиолог; д-р Симеон Андреев – уролог; д-р Ваня Страхинова– рентгенова диагностика.

„Ние за втори път сме в Смолян. Изключително ни е приятно и сме много благодарни на инициативата “Детско здраве – Пирогов”, която д-р Дариткова и здравната комисия подкрепиха. Прави впечатление, че за разлика от миналия път, когато повечето бяха дошли от интерес. Сега повечето малки пациенти са вече насочени към конкретни специалисти и се вижда, че те са за оказване на болнична медицинска дейност. Насочили сме ги, казали сме какво трябва да бъде направено. Така, че ги чакаме в следващите три до шест месеца“, каза проф. д-р Балтов – директор на болница „Пирогов“.

„Какво видях в ортопедия и травматология – десет момичета са с начална, а някои с доста сериозни гръбначни изкривявания – сколиоза. Всички са насочени за специални центражи и рентгенови снимки, от които да бъдат изведени техните деформации и да се вземе съответно решение за лечението – дали да бъде само лечебна физкултура, лечебна физкултура с корсет или на по-тежко оперативно лечение. Имаше малко деца с плоскостъпие, но повечето от тях са взели мерки от миналата година“, коментира проф. Балтов.

Д-р Асен Меджидиев благодари на ръководството на болницата и на д-р Дариткова – председател на парламентарната здрвана комисия, за перфектната организация. И основно – на общопрактикуващите лекари и на педиатрите от региона, тъй като там е истинският резултат. „Това, което наблюдаваме за една година е, че ние подобрихме комуникацията помежду си – лекарите от болница „Пирогов“ с местните лекари. От миналата година досега доста дечица дойдоха при нас, на които се проведоха високоспециализирани изследвания и им се помогна. Почти не се разминаваше диагноза, поставена от лекаря в Смолян, с нашите диагнози. Просто те търсеха вече по-високо ниво на консултация. Диагнозите бяха уточнени“, коментира д-р Меджидиев.

„Колегите, идвайки миналата година, обещаха, че ще дойдат пак. И ние очаквахме тяхното идване. В годината всички, които се бяха консултирали при тях, сега дойдоха на контролни прегледи. И всички други колеги бяха ориентирали своите пациенти да очакват и да разчитат на тези прегледи. Може би затова и наистина преценката беше по-полезна, защото трябваше не просто да се направят скринингови изследвания, защото те не са такива, а са специализирани. Такива прегледи за съжаление в региона се осигуряват на 250 километра“, отбеляза д-р Даниела Дариткова.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура