Опознай Родопите през есента!

05 Oct, 2018

Много цветове, спокойствие и незабравими моменти ви очакват в Пампорово през идните няколко месеца – насладете им се максимално, преди безкрайните зелени склонове да бъдат облечени­ в бяла премяна.

Има много неща, които можете да правите в Пампорово и района през есенните месеци и то без да ползвате лифтовете, спрели вече за необходимата профилактика преди зимния сезон. Планината е гостоприемна и в най-красивия сезон, обагрящ листата в експлозия от пъстра есенна премяна, затова не пропускайте да й се насладите като изберете едно от нашите топ 10 предложения, които ви препоръчваме и предизвикваме да опитате…

1. Посетете Каньона на водопадите. Направете си една прекрасна 4-5 часова пешеходна разходка из природния феномен и се насладете на уникалната красота, която ще се разкрие пред вас. Организирана екскурзия с водач има всеки петък от 9:00 часа от Туристически център Пампорово.

2. Посетете кулата Снежанка, за чаша билков чай, греяно вино и не на последно място за уникалната 360 градусова панорама, която се разкрива от върха. Работи всеки ден от 9:00 до 17:00 часа.

3. Влезте с лодка в пещера Голубовица. Знаете ли, че съвсем близо до Пампорово се намира една уникална природна забележителност, а именно пещерата Голубовица, в която можете да влезете само със специална екипировка и лодка и то само в определен период от годината? За ваше щастие през есента е точният момент да го направите.

4. Карайте колело в Пампорово и региона. Заредете се с доза адреналин, като се спуснете по някои от най-разнообразните и  интересни трасета за планинско колоездене в България и района. Специално оборудвани бусове ще ви помогнат да покарате колела и през есента, а повярвайте ни, пътеките по това време на годината са в повече от перфектна форма!

5. Включете се в Джип Сафари до наблюдателни площадки Вълчи камък или Орлово Око и освен с адреналин от офроуд-а се заредете с много незабравими моменти от спиращите дъха гледки, които ще ви се разкрият от върха!

6. Пробвайте конна езда в района на Смолянските езера! Есента е изключително красива и обагрена в най-различни цветове. Какъв по-приятен начин да й се насладите от живописна езда сред някои от най-красивите кътчета в района?

7. Посетете Широка лъка и се върнете назад във времето. Почувствайте уникалната атмосфера от миналото пресъздадена от автентичните родопски къщи и прочутото родопско гостоприемство. Не пропускайте да посетите и „Згуровски конак“.

8. Достигнете до земните недра, посещавайки пещерите в района. В случай на лошо време, препоръчваме да останете на сухо или да правите нещо подходящо за атмосферните условия, като например да посетите Ягодинската пещера –  третата по дължина и една от най-красивите в България. Пещерата Ухловица също не е за изпускане, съчетала изключителна красота на природата в недрата си, познати за малцина.

9. Посетете град Смолян и най-големият в страната Планетариум. Само на 15 км от Пампорово сгушен между хълмове и зеленина се намира най-големият град в района. Силно препоръчваме да посетите емблематичния за региона дом на звездите и космоса – Планетариум, а веднага след това да си направите една незабравима кулинарна разходка в града и местните ресторанти, за да се насладите на вкусни родопски ястия и специалитети.

10. Виж Чудните мостове. Един уникален скален феномен се намира близо до Пампорово и със сигурност заслужава вашето внимание. Чудните мостове определено са едно от местата, които могат да ви накарат да се почувствате „малки“ и да усетите превъзходството на природата. След разходката ви предлагаме да изпиете чаша ароматен Мурсалски чай или да се сгреете с вкусна супа на хижата, която се намира в непосредствена близост до Скалните мостове или да направите кратка спирка в китното градче Чепеларе.

За ваше улеснение, на самия вход на Пампорово, всеки ден от 8:30 до 17:30 продължава да работи „Туристически център Пампорово“. Там можете да получите пълно съдействие с информация и организацията, както на тези, така и на още много други мероприятия. Не се колебайте да се свържете с екипа на центъра още сега и да планирате вашето есенно приключение в Родопите!

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура