Знаете ли, че Виенското колело е измислено в Забърдо?

21 Apr, 2024

Малцина знаят любопитния факт, че прототипа на световноизвестното Виенско колело и измислен и направен в родопското село Забърдо много преди атракцията да се появи в столицата на Австрия.

В китното село Забърдо казват, че около 1870 година е имало такова колело, което се задвижва ръчно от четирима души и на него могат да седнат едновремeнно 8 човека.

„Нашето колело е първо, а не онова във Виена. Ние сме дали на Европа Виенското колело. Това не е Виенско, а Забърдовско колело”, твърдят забърдовци.

Според местните хора след Освобождението от Османско робство много чужденци идвали в селото, за да посетят и проучат красивата забележителност Чудните мостове.

Така хора от чужбина са видели колелото по време на екскурзия в Забърдо и са приложили идеята на запад.

Според някои исторически източници такова колело е видяно във Филипополис (Пловдив) още през 1620 година, когато английският пътешественик Питър Мънди кръстосвал българските земи.

5-години по-рано през 1615 г. подобно колело видял римския аристократ Пиетро Дела Вале в Константинопол.

В първите години на 21 век в центъра на Забърдо за туристите отново бе направено Виенско колело по инициатива на кмета Валентин Черпоков, много години след появата на първата въртележка в селото.

Колелото е изградено от дърво по подобие на онова, което е имало някъде около 1870 година в Забърдо.

Атракцията бързо се превърна в любимо място за жителите и гостите на чепеларското село.

Забърдовското колело, което претендира да е направено доста по-рано от Виенското, е изградено изцяло от дърво, като основната конструкция е натопена в асфалт, за да не изгнива.

Въртележката е възстановена под ръководството на майстор Ичко – Стефан Каварджиков.

Атракцията има вертикално завъртане и се задвижва ръчно от 4 човека както на времето. На него могат да се въртят едновременно 8 човека – точно както преди.

„Колелото е наше изобретение. Нека видят хората, че и ние сме дали нещо на света”, категорични са хората в Забърдо.

Местните разполагат със стари снимки на въртележката за доказателство на твърдението си, че Забърдовското колело е предшественик на Виенското колело.

 

 

 

 

 

 

 

Снимки: Zabardo.eu

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура