Слаба реколта на мед в Смолянско

04 Oct, 2018

Много слаба реколта на мед в Смолянско отчитат този сезон пчеларите в региона, като за някои от тях добивите са почти нулеви, съобщават от местното сдружение на пчеларите.

На пазара трудно се открива родопски мед от новата реколта. Причината според специалисти е в лошите метеорологични условия. Пчеларите в Смолянско вече започват подхранване на кошерите за зимата. Продължителните дъждове и по-ниски летни температури са причина за ниските добиви според собствениците на пчелини. Поради недостига на мед, стопаните трябва да се погрижат за зимните запаси на кошерите и да ги подхранят, обясняват от сдружението.

Дъждовното и прохладно лято обаче е повлияло благоприятно на добивите от горски гъби, отчитат от пунктовете за изкупуване на диворастящи плодове. По-обилна от мината година е реколтата от гъби през това лято. Предимно пачи крак и манатарка са изкупени през летния период.

Преобладаваща част от диворастящите гъби от региона се изнасят за различни европейски държави – Италия, Франция, Германия и Испания, предаде ,,Дарик”. Гъбеният сезон почти приключва, гъбарите намират в началото на октомври минимални количества в горите заради недостатъчни валежи, сочат още от пунктовете за изкупуване на гъби.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура