ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде завършен през 2020

04 Oct, 2018

Областният управител на Смолян Недялко Славов докладва за напредъка по основният приоритет на област Смолян – отварянето на граничния пункт Рудозем- Ксанти,  по време на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район.

,,Това ще бъде шестият пункт между България и Гърция. Този проект се финансира по ТГС България – Гърция и според прогнозата ми ще бъде завършен през май 2020 година, когато е предвидено завършване на дейностите на гръцкия партньор. От българска страна предвидените дейности вече се изпълняват, що се касае за строителство и рехабилитация на пътните отсечки към граничния пункт. Оценяват се предложенията на кандидатите за строителството на самия граничен пункт”, заяви Славов.

,,В ход са процедурите по изпълнение на още едно важно за ЮЦР решение, а именно изграждането на трета лента на трасето Смолян-Асеновград, което е друг важен приоритет за региона. Подчертах и за изпълнения ангажимент към НАО „Рожен“, поет от РСР. Ако има безупречно изпълнено решение, то това е решението за финансирането и инвестициите в Националната астрономическа обсерватория”, допълни Славов.

В работата на съвета участваха и представители на Световната банка, на които е възложено от страна на МРРБ да изготвят и предложат концепция за подходи в регионалната политика.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура