Разплита се мистерията около женския скелет, открит в хотел ”Смолян”

19 Feb, 2018

Скоро ще бъде готов ДНК анализът на открития скелет в хотел ”Смолян”. Останките от тялото, което се предполага, че е било на жена, са изпратени в Научноизследователския институт по криминалистика и криминология. Там предстоят да се направят необходимите изследвания, за да се извлече ДНК и да се установи пола и самоличността на жертвата. Според експерти, технологичният процес е дълъг и сложен. Най-вероятно костите ще бъдат „натрошени”, за да се извлече материал.

Именно ДНК експертизата ще може да идентифицира останките от тялото, а така и да насочи разследващите към евентуален извършител на деянието. Припомняме, че на зловещата находка попаднаха на 30 август 2017 работници при ремонт на сградата на хотел ”Смолян”. Останките били в една от шахтите за аспирация. Човешкият скелет е на жена, която била убита в периода между 1990 и 1995 година, гласи една от работните версии на разследващите. Скелетът е на поне две десетилетия – това сочи първоначалното мнение на експерти. Никой обаче не може да се ангажира на този етап с точна датировка кога е настъпила смъртта на човека. Според неофициална информация, проверява се дали през зимните месеци в зората на демокрацията е имало оперативна информация за изчезнала жена.

Анализирайки намерените части от дрехи и вида на скелета – големината на костите, разследващите стигнали до извода, че е на лице от женски пол. Намерени са и два дамски ботуша. Със сигурност обаче полът може да бъде определен единствено от експертизите. Голяма е вероятността и намереният скелет да е на изчезнала жена от Родопите, която е родом от смолянското село Горово, но е била женена в село близко до Лъки. Тя изчезнала в началото на 90-те години на миналия век, докато мъжът й работил в чужбина. След като се завърнал, от жена му нямало и следа. Според източници, близки до следствието, има достатъчно улики, които са открити до костите на младата жена, които водят именно към тази версия. Според криминалисти, най-вероятно става въпрос за насилствена смърт, като усилията им са насочени и към разкриването на извършителя. От полицията потвърдиха, че работят по подобна версия, както и по още няколко, но до излизането на експертизите, все още не може да се каже нищо категорично.

„Работи се по случая, има назначени две експертизи по него, едната е съдебно-медицинска, а другата е ДНК – експертиза. Разпитани са свидетели, като е изисквана и документацията от хотела в периода около 1990 г., за да се види потока на хората през това време”, коментира окръжният прокурор на Смолян Тодор Деянов. До година-две най-рано може да бъде установена самоличността на човешкия скелет. Това е най-оптимистичният период, в който експертите да бъдат напълно сигурни, заяви шефът на полицията в Смолян старши комисар Николай Димов.

71 родопчани са попадали в графата „безследно изчезнали” в рамките на последните 10 години. Всички те са били обявени за общодържавно издирване по молба на близките им. За радост, почти всички хора са открити без… четирима души. Това сочат данните на Областната дирекция на МВР в Смолян. Средно по 7 лица на година са били обявявани за изчезнали от 2007 г. насам. Търсенето в повечето случаи се увенчава с успех. Не така обаче се случва през 2012 година. Тогава изчезват 10 лица. Открити са 8, а двама все още се издирват. От общо 15 издирвани през последните две години, 13 жители на региона вече са при близките си. Двама родопчани все още са в неизвестност, а дирите им се губят в чужбина, предаде ,,24smolian”.

Всички тези лица са били издирвани по молба на роднините им. За съжаление все още четирима се водят „безследно изчезнали”, като двама жители на региона са пребивавали за последно в страни от Западна Европа, където са работели.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура