Полицията с акция за контрол на скоростта по пътищата

18 Apr, 2024

През текущата седмица (15-21 април) в цялата страна се провежда полицейска операция за контрол на скоростта по пътищата, съобщава МВР.

Към днешна дата, четири дни след началото на акцията, на територията на областта са допуснати 221 нарушения на скоростните режими.

Точките за контрол са съобразени по време и място с интензивността на движението и наличието на предпоставки за управление на МПС с превишена скорост.

Приоритетно се обхващат местата и участъците с концентрация на ПТП, настъпили най-често поради несъобразена скорост.

От 00:00 до 23.59 часа на 19 април ще се проведе „24-часов маратон – Скорост“. Пътните полицаи ще използват всички налични технически средства за контрол на скоростта както в светлата, така и в тъмната част на денонощието.

При установяване на случаи на агресивно шофиране в хода на акцията, водачите ще бъдат своевременно извеждани от движението и спрямо тях ще бъде взето отношение на място.

Операцията има за цел да фокусира вниманието към превишената скорост – една от основните причини за тежки катастрофи с жертви и ранени.

По данни на сектор „Пътна полиция“, на територията на областта, за първото тримесечие на годината движението със скорости, превишаващи максимално допустимите  и несъобразени с конкретните пътни и атмосферни условия, е било причина за 66 ПТП с материални щети и 15 тежки пътнотранспортни произшествия с 18 ранени.

12911 нарушения на скоростни режими са били установени при проверки по пътищата в област Смолян през миналата година.

 

Снимка: МВР

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура