Смолян е една от общините, които ще получат средства за закупуване на електрически автомобили

16 Jun, 2016

44Четири държавни институции и 22 общини ще получат средства за купуване на хибридни и електромобили, каза на пресконференция министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя обяви резултатите от класирането на проекти за закупуване на хибридни и електромобили от общинската и държавната администрация. Пилотната схема се финансира чрез Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ по линия на Националния доверителен екофонд /НДЕФ/ и е с бюджет 1 млн. лева.Със средствата ще бъдат купени 34 електромобила и 10 хибридни превозни средства. Одобрените бенефициенти в процедурата са 26, а закупените екологични автомобили ще доведат до спестени 138 тона въглероден диоксид годишно. Осигуреното съфинансиране е по 20 хил. лева за електромобил и по 10 хил. лева за хибридно превозно средство.
Одобрените проекти са на четири държавни институции – МОСВ, Министерство на икономиката, Министерство на труда и социалната политика и Изпълнителна агенция “Главна инспекция по труда”. Финансиране ще получат и проектите на 22 общини – Асеновград, Поморие, Горна Оряховица, Бургас, Трън, Разлог, Видин, Стара Загора, Самоков, Габрово, Мъглиж, Смолян, Пловдив, Сливен, Варна, Попово, Сливница, Баните, Малко Търново, Никола Козлево, Несебър и Плевен, обяви Василева. Държавните институции и общинските администрации ще използват електромобилите основно за осъществяване на контролните си функции.
Най-високо е класиран проектът на Асеновград, защото възнамерява да замени автомобил на 24 години с електрическо превозно средство. Очакваният годишен пробег е 36-40 хил. км, което ще спести 9400 кг емисии на въглероден диоксид, посочи министърът.МОСВ, което първо е подало документацията си в обявената от НДЕФ процедура, ще купи електромобил и хибридно превозно средство, с които ще замени използвани стари, конвенционални превозни средства във ведомството. Ще използвам единия от електромобилите за придвижване, каза Василева, която в момента използва 10-годишен дизелов автомобил. Желанието ни е МОСВ и лично аз да се включим в тази кампания като дадем пример на обществеността и демонстрираме ползите от използването на такъв тип превозни средства, добави тя.Екоминистърът подчерта, че електрическите автомобили намаляват въздействието върху климата, генерират нулеви емисии на въглероден диоксид, силно намаляват шумовото замърсяване и замърсяването на въздуха, тъй като спрямо конвенционалните не се отделят фини прахови частици и азотни оксиди.Съвместно с Агенцията по обществени поръчки е разработен модел на тръжна документация, за улеснение на бенефициентите, който е в съответствие с промените в Закона за обществените поръчки. Надяваме се скоро да ги видим по улиците, коментира Василева.От МОСВ планират още следващата седмица да обявят обществената поръчка за купуване на електрическите автомобили. Предполагаме, че до последното тримесечие на годината процедурите ще бъдат приключени и електромобилите ще се движат по улиците, коментира Василева. По думите й те ще бъдат обозначени като генериращи нулеви вредни емисии.Обмисля се развитие на програмата и през следващата година, като се обмислят варианти за частично субсидиране за купуване и на многоместни превозни средства.
Към момента у нас са регистрирани 444 електрически автомобила по данни на индустриалния клъстер, желанието ни е броят им да се увеличи, каза Василева. Тя припомни, че от днес са в сила приетите от Министерския съвет намалени екотакси при регистрацията на електромобили и хибридни превозни средства. Тези автомобили паркират безплатно в големите градове и не плащат годишен данък, отбеляза тя.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура