Европейският регламент за обезлесяването влезе в сила

03 Jul, 2023

От 30 юни влезе в сила Регламентът на ЕС за обезлесяването, който идва да смени действащия до момента регламент относно дървения материал (EUTR). Очакванията са, че новият законодателен акт ще допринесе за защитата на горите на континента и в глобален мащаб ще даде нов тласък в опазването на дивата природа.

В тази връзка природозащитната организация WWF, Greenpeace и още над 150 организации излязоха с общо становище, което беше изпратено до Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенци по горите. С него те призовават за привеждане на разпоредбите на регламента в националното законодателство и за ефективното им прилагане.

„Обезлесяването и деградацията на горите се случват с тревожни темпове, което влошава измененията в климата и води до загуба на биоразнообразие. Основен принос за тези негативни последици има разширяването на земеделската земя за производство на стоки като едър рогат добитък, дървен материал, палмово масло, соя, какао или кафе. Амбициозните цели на новия регламент, който следва да ограничи тези  негативни тенденции, трябва да бъдат подкрепени със стриктно му прилагане от държавите-членки и силен обществен натиск за това“коментира Добромир Добринов, старши експерт „Природозащитно законодателство“ във WWF.

Европейският съюз е движещата сила зад унищожаването на горите и екосистемите по света. Само през 2017 г. потреблението в ЕС на ключови продукти и суровини като соя, палмово масло, говеждо месо и какао е отговорно за 16% от обезлесяването, свързано с международната търговия. Това води до унищожаването на 203 000 хектара гори – площ, по-голяма от размера на Лондон.

Уви, няма гаранции, че новото законодателство, макар и подкрепено от стотици неправителствени организации и над 1 милион души, ще постигне целта си. Държавите-членки на ЕС са се ангажирали да убедят компаниите да следват новите правила и да не допускат на европейския пазар продукти, водещи до обезлесяване и деградация на горите. Но дали това ще се случи на практика, все още е рано да се каже. Злополучен беше примерът с Регламента на ЕС относно дървения материал (EUTR). Той бе приет през 2013 г. като забележителен законодателен акт за спиране на незаконната сеч и намаляване на незаконната търговия с дървен материал, но никога не бе приложен напълно.

„Недостатъчните проверки в някои държави членки означават, че компаниите могат спокойно да пренебрегват правилата без реална заплаха от наказателно преследване. Практиката показва, че понякога нарушителите на закона получават най-много предупредително писмо, което не им дава стимул да променят начина си на работа. Страните от ЕС трябва да подобрят правоприлагането си, за да не би именно то да провали мисията на новия обещаващ закон, така както се случи с регламента EUTR“коментира Анке Шулмайстер от Офиса на WWF за европейски политики в Брюксел.

От днес операторите, които пускат на пазара описаните в Регламента продукти, както и търговците с тях, ще разполагат с 18 месеца, за да навлязат в крак с новите законодателни промени и да трансформират своите вериги за доставки. Те трябва да гарантират, че съответните продукти не са придобити в резултат от обезлесяване и деградация на горите. По-малките предприятия ще имат на разположение 24 месеца за това. След този преходен период, разпоредбите на регламента трябва да се прилага с цялата си строгост и без изключения във всички части на Европейския съюз.

„Организациите на гражданското общество от цяла Европа и извън нея се обединяват отново, за да гарантират, че историята няма да се повтори. Нарушението на закона трябва да се третира като такова и да се наказва. Това не само ще насърчи повече компании да спазват правилата, но също така ще гарантира прозрачност и лоялна конкуренция за бизнеса. И не на последно място, ще защити природата – нашия билет за социален и икономически просперитет“допълва Шулмайстер.

Държавите-членки, в това число и България, трябва да гарантират, че разполагат с достатъчно и добре обучен персонал, който е в състояние да извършва проверки на национално ниво – не само на вносните продукти, но и на тези, които се произвеждат в страните членки. Европейският пазар е огромен и веригата за доставки на даден продукт може да обхваща няколко държави, преди да достигне крайната си дестинация. Така че силната координация между митническите и правоприлагащите органи в целия съюз е от съществено значение за предотвратяването на закононарушения.

Експертите на WWF са на мнение, че новият Регламент на ЕС за обезлесяването е една отлична възможност за ограничаване на промените в климата, за сприране унищожаването на останалите тропически гори, както и за защита на коренното население и местните общности, зависещи от тях.

 

Източник: WWF Bulgaria

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура