Вицепрезидентът: Чепеларе е градът на олимпийската слава на България

24 May, 2024

С тържествена манифестация на образователни, културни институции и випуски от община Чепеларе в Чепеларе започна честването на най-светлия български празник 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, и Празник на града.

Традиционното шествие стартира от емблематичната Гимназия с часовниковата кула СУ „Васил Дечев“, през главната улица на града до НЧ „Родопска искра 1880“.

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова уважи Чепеларе по случай двойният празник на града. Официалните лица и гости с радост приветстваха манифестиращите институции.

По традиция пенсионираните директори на образователни институции, културни и просветни деятели също приветстваха тържествената манифестация от трибуна пред НЧ “Родопска искра 1880”.

От 12:00 часа на сцената на площад „Олимпийски“ бяха поканени официалните лица Боран Хаджиев – кмет на община Чепеларе, Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България, Красимир Събев – народен представител на 49-то Народно Събрание, Захари Сираков – областен управител на област Смолян, Екатерина Петрова – председател на Общински съвет – Чепеларе, Антоанета Аговска- зам. – кмет на община Чепеларе , Стоян Кузмов- зам. -кмет на община Чепеларе, Белчо Горанов – генерален секретар на Български олимпийски комитет, Катя Стайкова – секретар на Община Чепеларе, гл. инспектор Милован Давидов – началник на РУ Чепеларе.

Приветствия по повод 24 май – Ден на Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – Празник на град Чепеларе произнесоха кметът на община Чепеларе, вицепрезидентът на Република България и областният управител на област Смолян.

Вицепрезидентът поздрави жителите на Чепеларе с празника на града. „Който носи частица от Родопите, е различен, защото както казват, родопската песен не се пее с глас, а с душа“, заяви Илияна Йотова.

„В 9-и век, в Средновековието, когато с меч са се завладявали територии, гениалните двама братя Кирил и Методий са знаели, че по-силното оръжие са буквите, книжнината, духовността. Прозорливият български държавник княз Борис спаси техните ученици и опази славянската писменост. Наша отговорност е да предаваме на поколенията гордостта от величавата българска история и култура“, изтъкна Илияна Йотова.

Тя подчерта, че Чепеларе е градът на олимпийската слава на България, и писменост на преподавателите и треньорите, които подготвят утрешната слава на България.

По традиция на сцената бяха поканени и наградени заслужили учители, ученици и културни деятели, които официалните лица наградиха с почетни награди.

Празникът на града продължи музикална програма, а кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев поведе празничното хоро, с гордо вдигнат трибагреник.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура