Смолян тържествено отбеляза 24 май

24 May, 2024

В Смолян тържествено беше отбелязан 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Празникът започна с химна на братята Кирил и Методий „Върви, народе възродени”.

„Всяка епоха създава почит и възхвала за ония свои дейци, които са я белязали със значими дела. Но в човешката история има дела, които не се побират в границите на една епоха. Такова е делото на нашите просветители – братята Кирил и Методий“, каза в словото си пред просветните и културните дейци кметът Николай Мелемов.

Той допълни, че през вековете България единствено е просъществувала, защото сме запазили нашата идентичност. А без култура и писменост това бе невъзможно.

На 24 май цялата българска общественост почита всички Вас, които се занимавате с наука, образование и култура, защото това е най-високохуманната дейност. Вие учите и възпитавате нашите деца, а когато една нация има високообразовани и възпитани граждани, това е най-големият капитал, гарантиращ ни достойно място в Европа.

„Бъдете здрави и постигайте все по-големи бъдещи успехи, за да могат младите да помнят своя род и език, а българският народ да върви възроден към светли европейски бъднини“, подчерта още в словото си Мелемов.

След това секретарят на Община Смолян Момчил Николов обяви Годишните награди на община Смолян за 2024г. , които кметът връчи на 33-ма изтъкнати дейци в сферата на образованието, науката, културата и журналистиката.

Градоначалникът награди и 50 ученици за постигнати резултати на национални олимпиади и състезания.

Началникът на РУО Никола Запрянов връчи почетно отличие –грамота „Неофит Рилски“ на МОН на отличени учители.
След церемонията по награждаването концерт изнесоха Тримата български тенори.

В празничната програмата участваха талантливи деца от детски градини и Общинския духов оркестър.

 

Снимки: Община Смолян

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура