Откриха обновената експозиция на къщата музей “Ласло Наги” в Смолян

18 Jun, 2019

В Смолян официално беше открита обновената постоянна експозиция на къщата музей “Ласло Наги”. Експозицията откриха унгарската посланичка Текла Харангозо, зам.-министърът на културата Амелия Гешева и кметът Николай Мелемов. Проявата е включена в програмата по повод празника на Обединения град Смолян.

„Днес е един специален ден в културния календар на Община Смолян, ден в който съчетаваме две събития за града ни от изключително значение – откриването на обновената експозиция на къщата музей Ласло Наги и денят в който честваме 59 години Обединен град Смолян”, посочи в словото си Мелемов. Той отбеляза, че Ласло Наги е една от емблематичните личности за българо-унгарските културни връзки през ХХ век. ,,Ласло Наги има дом в България. Като Почетен гражданин на Смолян, домът му е тук в Чешитската махала, този тих старинен квартал на Смолян”.

Градоначалникът благодари на всички партньори, които направиха възможно домът на унгарския поет, преводач и художник да отвори врати реновиран и с обновена експозиция. Мелемов каза, че успехът на този проект се дължи на добрата работа и международен обмен на културните министерства на България и Унгария и благодарение усилията на интелектуалци и експерти от двете държави.

„Радвам се, че откриваме къщата музей Ласло Наги, с нова експозиция, която представя житейската история и творческите търсения на един унгарец, свързал съдбата си със Смолян. Този музей вече е утвърден център на културното сътрудничество между България и Унгария”, посочи още Мелемов.

На откриването присъстваха и областният управител Недялко Славов, зам.-областният управител Владимир Гърбелов, секретарят на община Смолян Момчил Николов, директорът на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ Таня Марева, роднини на Ласло Наги и представители на културни институции от Унгария.

Куратор на изложбата е Андреа Бенкьо. Дизайнът е на Ищван Агощон. Визията и графиката са изработени от Вероника Бубик, за подготовката и комуникацията отговаряше Оршоя Радвани. Консултанти бяха Золтан Яноши и Дьорд Арато. Анимацията беше подготвена от Габор Марош и Ерньо Над.

В осъществяването на изложбата от българска страна взеха участие сътрудниците на Регионалния исторически музей – Смолян: Таня Марева (директор, експерт етнолог), Цвета Колева (консултант), Донка Симеонова (оперативен сътрудник).

Изложбата се реализира като проект на Унгарския културен институт в София. Тя включва най-важните елементи от изобразителното, предметното и поетичното наследство на Ласло Наги. Както в поезията, така и в изобразителното и графичното му творчество изпъква мотивът на коня, като символ на изчезващия свят на селото, на природата, на естествените общности и на свободата.

Ласло Наги (1925-1978) е класик на унгарската литература, поет, преводач, художник, един от първите носители на Международна Ботевска награда и на орден “Кирил и Методий”, превел над десет хиляди стиха от българската народна поезия и от български поети. Три пъти получава наградата “Атила Йожеф”, отличен и с унгарската държавна награда “Кошут”. Обновител на унгарската поезия със сложно метафорична езикова сплав, с т.нар. “дълги песни”. Поетът е автор на двайсет и четири книги. На български са издадени четири негови стихосбирки.

Ласло Наги пристига през 1949 г. със стипендия в България. Остава и твори две години, завладян от българската природа и поезия. По-нататък често посещава България със съпругата си, поетесата Маргит Сечи. Ласло Наги е почетен гражданин на град Смолян. В негова чест в началото на 1980-те години в Смолян е открита Къща музей “Ласло Наги”, помещаваща се в Гьорджевата къща – сграда от ХIX век.

Обновената постоянна експозиция на “Ласло Наги” е втори етап в процеса за реновирането на музея на Ласло Наги в Смолян, след като през 2016 г. със средства, предоставени от Министерство на Културата на България е направен основен ремонт на покрива на къщата, в която се помещава експозицията. Сградата е архитектурна недвижима културна ценност с местно значение, строена през 1870-73 г. за жилищни и стопански нужди на фамилия Гьорджеви, занимаващи се с абаджийство и конкретно с боядисване на аби (домашно тъкани вълнени платове за шиене на традиционно облекло).

Техническото преоборудване възлиза на 13 800 лв. и включва съвременно осветление, мултимедийни прожектори и друга техника.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура