Недопустимо е разчистването на свлачището край Смолян на този етап

20 Mar, 2018

На базата механизма на развитие на срутищниня процес нашето предложение към АПИ е, че на този етап не е допустимо разчистването на пътя и осигуряването на преминаването през него. Причините са, че срутените скални маси играят контрафорсна роля. Това каза на брифинг ръководителят на експертната работна група по случая със срутището на пътя Смолян – Мадан доц. д-р Стефчо Стойнев, предаде ,,Фокус”.

„Ако си позволим да отнемем част от тези скални маси, това ще наруши равновесието на блока отгоре и рискуваме цялото скално количество да се озове на пътя или в долината на река Черна. Смятаме, че взетото решение за обходен път е много навременно и правилно, тъй като дори и да се тръгне към разчистване на тези скални маси, ремонтирането или възстановяването на пътя, също изисква затварянето му от порядъка на 4-6 месеца“, допълни той. По думите му трябва да се премине към проучвателни дейности и възстановяване на пътя без да се отваря аварийно, особено сега. „Проучвателните проекти могат да се извършват и в това състояние, но самите възстановителните работи трябва да изчакат стабилизацията на процеса и затихването му“, допълни той.
„Отварянето на всяка цена не е най-важното, много по-важни са строителните процеси, свързани с безопасността. Препоръчваме да се изградят укрепителни зони. Зоната на стария водопровод трябва да се ремонтира и обезопаси. Задължително трябва де се тампонират пукнатините. Има все още неравности, където водата може да пропадне. Препоръчваме да продължи изпълнението на мониторинга “, каза още доц. д-р Стефчо Стойнев.

Динамиката на времето несъмнено ще оказва влияние върху активността на срутищния процес на пътя Смолян-Мадан, но измерванията показват затихване.

„Става въпрос за внезапно възникнал процес, който много трудно може да бъде прогнозиран в точния момент от време. Няма такива видими признаци за деформирането на тази зона. Изяснихме механизма на протичане на този процес. Той е с внезапно обрушване. Ако този процес се активизира, съществува по-нататъшно развитие на срутището, както и да се достигне до коритото на река Черна. Пътното платно е в състояние, което не е засегнато от този процес. Имаме затрупване на пътя, който се намира в сравнително добро състояние“, коментира доц. Стойнев. По думите му експертната комисия е наясно с механизма, по който се е развил срутищният процес.

„След като се обрушат материалите, настъпва релаксация. В момента се намираме в активен стадий на развитие, но постепенно водещи до затихване. Динамиката на времето несъмнено ще оказва влияние върху активността на срутищния процес, но измерванията показват слаби деформации. В тази конфигурация процесът ще затихне във времето, което ще позволи да бъдат изпълнявани по-нататък дейностите, свързани с разчистване на тази зона“, допълни той и уточни, че междублоковото пространство е запълнено с глинест материал, който създава благоприятни условия за хлъзгане на отделните блокове. Според него друг фактор е оводняването на масива при бързото топене на снега.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура