Стартира инициативата „CITYNVEST“

14 Oct, 2016

phpP2mMK55673„CITYnvest“ е инициатива, насочена към общини и местни власти с цел да подпомогне разработването на решения за финансиране на проекти за енергийна ефективност и използване на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). В рамките на CITYnvest е разрботен План за действие за прилагане на иновативни финансови решения в региона на Родопите, с активното участие на Община Смолян и на Асоциация на родопските общини (АРО). В рамките на този план се превижда да бъде съдадена Структура за пълно обслужване (One-stop-shop), която да обслужва общини от региона при подготовката и осъществяването на проекти за енергийна ефективност и ВЕИ. Първа взе решение за присъединяване към инициативата Община Смолян, която е член на Европейската инициатива „Споразумение на кметовете за климата и енергията“ и е сред най-активните български общини в областта на устойчивото енергийно развитие и дейностите срещу промените в климата. Община Смолян бе последвана от още пет общини от региона (Баните, Девин, Златоград, Неделино и Чепеларе) и в момента е подадено предложение за финансиране на Структурата по Програма Хоризонт 2020, Тема ЕЕ-22 (Подпомагане разработването на проекти/Project Development Assistance).
Предлаганата Структура ще бъде част от АРО и ще действа от името на местните власти за извършване на енергийно ефективни дейности или за използване на ВЕИ чрез:
– Функция като „център за информация и консултация” по въпросите на енергийна ефективност в сгради, улично осветление и прилагане на ВЕИ в общински обекти;
– Кординиране на технически одити и определяне на мерките, в които да се инвестира;
– Изготвяне на финансов план и анализ на финансовата възвръщаемост;
– Групиране/пакетиране на сходни проекти с цел получаване на по-добри условия;
– Търсене на финансиране и преговори със съществуващите финансиращи институции;
– Подготовка на проектни предложения за периодичните покани за предложения на Оперативните програми 2014-2020:
– Намиране на изпълнител с Договор за гарантиран резултат (ако общините решат да използват такава схема за финансиране);
– Мониторинг на изпълнението на проектите.
По такъв начин шестте пилотни общини ще бъдат облекчени от неспецифични за тях дейности, а същевременно заложените в местните планове и програми цели за енергийна ефективност и намаляване на въглеродните емисии ще бъдат изпълнявани. Очаква се в резултат на инициативата да бъдат осъществени проекти за над 13 милиона евро в сградите и уличното осветление на пилотните общини, като същевременно ще се създадат рабони места в региона на Родопите и ще се стимулира местната икономика.
Проектът се изпълнява в широко партньорство с организации, работещи в сферата на устойчивото развитие, координирани от най-широката мрежа от местни власти и организации в Европа в тази сфера – Climate Alliance (Съюз за Климата).
Вече повече от 25 години местните власти, членове на съюза работят в партньорство с коренното население на тропиците за глобалното опазване на климата. Мрежата има повече от 1700 члена от 26 Европейски страни, което я прави най-голямата организация в света, чиято дейност е посветена на борбата с промените в климата, и единствената, която си е поставила конкретните цели: всеки град или община, член на мрежата да намалява въглеродните емисии с 10 % на всеки 5 години. Мрежата насърчава сътрудничеството, организира кампании за повишаване на осведомеността и предоставя големи възможности за обмен. Climate Alliance също така разработва инструменти за планиране на действията по опазвалне на глобалния климат, реализира проекти с и за своите членове и представлява интересите на страните на национално, европейско и международно равнище. Все още обаче нито една българска община не е член на Climate Alliance.
В рамките на проект CITYnvest и по покана на изпълнителния съвет на Climate Alliance, Община Смолян имаше възможността да изпрати свой представител на годишната конференция на Съюза, която се проведе в периода 5-8 Октомври 2016г. в гр. Кремс на Дунав, Австрия. Конференцията мина под мотото “Културата на местните действия за климата – интегриране на добри практики“. Представител на Община Смолян в конференцията бе г-жа Ефтима Петкова, Директор на дирекция „Икономическо развитие, туризъм, международни проекти и програми“, която представи участието на Община Смолян в проекта с презентация в едно от работните ателиета, включени в програмата на конференцията, по темата за използване на иновативни финансови решения за устойчива енергия.
За местните власти, действията по опазване на климата и адаптиране към промените стават приоритет. Успехът в тази област изисква от нас да преосмислим начина, по който работим и си взаимодействаме, и ни провокира да ценим взаимосвързаността на области, които до сега сме разглеждали като отделни. Местните власти са основен двигател за ефективна работа по енергийна ефективност, използване на възобновяеми енергийни източници, устойчив транспорт и управление на отпадъците. Международната Climate Alliance конференция тази година, със своите повече от 200 участника, даде вдъхновяващи примери за добри практики и посочи как местните власти могат да допринесат за изграждането на култура, в която действията по устойчиво развитие и опазване на климата са начин на живот.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура