Пампорово ще привлича туристи с екопътека по стъпките на Капитан Петко войвода

19 May, 2024

Нова приключенска екопътека с дължина от 8 км ще привлича туристите в Пампорово – сърцето на магнетичната Родопа планина.

Атрактивният маршрут ще бъде достъпен това лято както за пешеходен преход, така и за велотурове с планински колела и сафари с офроуд джипове.

Начална точка на приключението е старият път към село Левочево в Пампорово, като маркировка и табели ще показват посоката на туристите през чудната родопска природа.

Екопътеката ще води по стъпките на легендарния български герой Капитан Петко войвода, минавайки през редица забележителности в района на курорта Пампорово, Чепеларе и Рожен.

Маршрутът включва интересни локации като Пещерната лаборатория в Сбирковата пещера, старата граница между България и Османската империя, пещера Топчето, пилонът Рожен и изворите на река Чепеларска.

Сбирковата пещера е мистериозна и загадъчна пещера, в която в миналото е изградена пещерна лаборатория по идея на доайенът на спелеологията в Родопите Димитър Райчев.

Пещерата е доста обемна зала с две подземни езера и впечатляваща фауна и е много красива. Засега не се планира осветяване на пещерата, защото така ще е по-интересна и мистериозна за туристите, които ще могат да я разглеждат с фенерчета.

През Старата граница на България, която е била в сила до 1912 година, има запазени окопи от Балканската война.

Пещерата Топчето е пропастна пещера, в която според легендата Капитан Петко войвода, след като е отзован с четата си от местността Рожен изхвърля в нея черешовите топчета, за да не попаднат при враговете.

Непосредствено след нея по маршрута следва известният 111-метров пилон Рожен, а от там туристите ще продължат тура до изворите на река Чепеларска и така ще могат да направят пълен кръг до началната точка на приключението.

Атрактивната екопътека се локализира и маркира от Музея на родопския карст в Чепеларе, който вече е част от 100-те Национални туристически обекта на България.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура