Пореден голям успех за Даниела Керкелова

13 Oct, 2018

Смолянчанката Даниела Керкелова (родена в с. Любча, община Доспат) завоюва поредния си успех като треньор по вдигане на тежести във Виетнам, като неин възпитаник грабна олимпийски медал. Титлата бе спечелена от 17–годишния Дън в категория до 56 кг на Младежките олимпийски игри, които се проведоха в столицата на Аржентина Буенос Айрес.

Това е поредният успех на смолянския специалист по вдигане на тежести като треньор във Виетнам.
Керкелова замина за чужбина преди две години и вече има натрупани множество отличия със състезателите си, като олимпийското злато е поредното доказателство за уменията и знанията на треньора от Смолян.
Спечелването на златния медал от младата надежда на Виетнам, който преди пристигането на Керкелова не бе забелязан нито от един специалист, съвпадна и с рождения ден на Костадин Грозданов, чиято възпитаничка е тя.

От началото на 2018 г. тежкоатлетите на Даниела Керкелова имат спечелени общо пет златни медала от Азиатски шампионат, две титли – една при момичетата и една при момчетата, два сребърни и още толкова бронзови медали. Има и две бронзови отличия от Световно първенство за младежи до 20 г. През м.г. има в актива си един бронзов медал от Световно първенство за юноши до 17 г. при момичетата и сребро и два бронза от Азиатско първенство до 17 г. при момчетата.

Керкелова е треньор в Национален младежки учебен център по спорт – Кан Тхо (Can Tho). Успехите на бившата състезателка по вдигане на тежести на Смолян изпъкват и на фона на конкуренцията, в която работи зад граница. В различните центрове има треньори от Китай, както и още един специалист от България, като условията в тях са доста по-добри, от този в който работи Керкелова. Въпреки това, бившата национална треньорка на България доказа, че може и знае как да кове шампиони.
Това не са първите успехи на Керкелова зад граница. Преди години тя направи фурор и в Тунис, където бе начело на националния им отбор – жени.
„Трябва да напуснеш страната си, за да бъдеш оценен. Вече имах такъв опит от Тунис, затова не ми бе трудно да се адаптирам във Виетнам”. Това заяви Керкелова, след като бе помолена да направи кратка равносметка за работата си през последната година.

„Претърпях доста разочарования в България, от заниманията със спорта и по-конкретно от спорта за високото спортно майсторство, във всичките му аспекти. Това се потвърди и при приемането на последния Закон за физическото възпитание и спорта. Бяха предложени доста промени, но те бяха отхвърлени, с изключение на една, за което проявиха разум депутатите”, добави Керкелова.
Относно работата си във Виетнам, тя сподели, че е попаднала на добри ръководители, за което им е много благодарна.

„С тяхна помощ и себераздаване от страна на момичетата и момчетата нещата се получават. Децата са прекрасни, усмихнати, дисциплинирани, с уважение и респект към по-възрастните, научени да се трудят. Затова, това с адаптирането беше още по-лесно. Когато им покажеш, че ги обичаш и искаш най-доброто за тях, те се отплащат със същото. Разбира се сигурно ще се повторя, като кажа, че не всички ще станат шампиони, но ще придобият качества, знания и умения, с които да имат един добър старт в живота, да станат полезни Човеци за обществото. Това е нашата мисия на треньорите”, коментира още Даниела Керкелова.

До края на годината има още едно важно състезание за възпитаниците на Керкелова. От 9 до 16 декември предстои Национален спортен фестивал в Ханой, което е последното състезание за годината. В него ще участват повечето деца, наравно с мъжете и жените.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура