Започва празникът на Девин и минералната вода

10 Aug, 2018

В Девин започва празникът на града и минералната вода, който ще продължи до неделя.

Празничната програма предвижда детски футболен турнир на градския стадион с участието на отбори от двата футболни клуба –  “Родопа Смолян“ от Девин и “Хебър“ от Пазарджик.

В празника ще има детска вечер на талантите. В аквапарка ще се проведат и конкурсите “Мис Девин“ и “Мис Персенк“ със специалното участие на Тони Димитрова. В събота ще се проведе състезание по стрийт фитнес.

Преди официалното откриване на празника от кмета на Община Девин – Красимир Даскалов, самодейци ще изнесат концерт. Програмата ще продължи с концерти: на Берковската духова музика, на Николина Чакърдъкова, както и на Неврокопския танцов ансамбъл.

Празникът на град Девин се отбелязва от 1996 г. насам по идея на общинското ръководство на града и е по повод освобождението на Девин от османска власт (7-8 октомври 1912 г.). Първоначално празникът се отбелязва именно на тези дати през месец октомври. Тъй като минералните извори и балнеоложкият туризъм имат голямо значение за икономическото развитие на селището, през 2008 г. общината решава да разшири името на празника, като го преименува на „Празник на град Девин и минералната вода”. Датите на отбелязването му се изтеглят към по-топлия месец август, когато Девин е посещаван от повече туристи. В същото време освобождението на града продължава да се отбелязва с през октомври.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура