Огромното свлачище край Смолян отново се активизира

19 Mar, 2018

Огромното свлачище, което блокира пътя Смолян – Мадан отново се активизира след обилните валежи от последното денонощие.

Хората от селата край срутището са нащрек след обилните валежи. Притеснени са да не останат без ток и вода, тъй като през срутището минава водопровода има и електрически стълбове, информира ,,Фокус”.

Кметът на Търън Явор Говедаров каза: Срутището е активно и непрекъснато падат по малко камъни и кал, но тази вечер са паднали повече. На пътя има дървета и скална маса, които са затрупали дори пътеката, по който хората минават пеша оттам, за да стигнат до Смолян. Говедаров посочи, че около 5.00 часа тази сутрин група от около 10 души от село Търън са разчистили падналите дървета и с фадрома са проправили отново пътека, с ширина около 1 метър, по която хората ежедневно преминават пеша.

„Не можем да спрем хората да минават оттам. Въпреки че има организирани автобуси, които преминават през обходния засега път през Рудозем, пътуването от час и половина е дълго особено за болни хора“, отбеляза Говедаров. Той уточни, че откакто пътят е затворен заради срутище за щастие не е имало тежък случай, за който да е трябвало да пристигне линейка.

„При нужда, близките на болните хора, които трябва да отидат до болницата в Смолян ги карат с автомобилите до срутището, отново преминават пеша през тясната пътека и от другата страна ги взема друга кола, която да ги закара до болницата“, допълни Говедаров. Той каза още, че обходният път през Орешец и Влахово почти е пробит и остава само чакълиране и асфалтиране.

„Дано влошаването на времето, което предстои да не забави направата на този обходен път“, изрази надежда кметът на Търън.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура