Смолян е сред градовете с най-мръсен въздух в България

03 Nov, 2017

Смолян е сред градовете с най-мръсен въздух в България. Това показват замерванията за качеството на атмосферния въздух, извършвани от автоматичните станции на Изпълнителната агенция по околна среда,  установи проверка на NOVA.

Замърсяване на въздуха 1.16 пъти над нормата е отчетено в родопския град. Смолян се намира в труднопроветлива котловина и по този начин димът от печките, съчетан с изгорелите газове на автомобилите се задържа за повече време над областния град. В последните години замърсяването на въздуха в Смолян с фини прахови частици е сериозен проблем. Единственият начин за справяне с него, е като поне 50% от домовете и предприятията преминат на отопление с газ или ток. Въпреки поскъпването на дървата с над 50% тази година, те си остават предпочитан източник на топлина през зимата.

Фините прахови частици са отговорни за широк спектър белодробни заболявания. Годишно, заради такива проблеми, в България умират повече от 18 000 души, а в световен мащаб жертвите на мръсния въздух са около 7 милиона.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура