България има критична нужда от обновяване на автопарка

30 Sep, 2020

България трябва да започне да мисли как да се възползва от потенциала на Зелената сделка за финансиране на автомобилния си парк, смята автомобилният експерт Калоян Желев.

“Българският автопарк прилича на заплаха за националната сигурност и се нуждаем от бърза и смислена реакция”, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването „Светът е бизнес“ Калоян Желев.

„България има критична нужда от обновяване на автопарка, защото в това отношение още сме в 20-ти век. Ние сме кошчето за автомобилни отпадъци на Европа“, е мнението на автомобилния експерт.

Според статистиката продажбите на нови коли в България се свиват с 34% през август. Желев посочи, че има шоков спад в автомобилната индустрия в световен мащаб.

Първоначално кризата изглеждаше като V-образна, защото след свиването в Китай страната, заедно с Южна Корея, бързо се възстанови, обясни експертът.

Той обаче обърна внимание на факта, че възстановяването в Европа е свързано с решителната подкрепа на много правителства, включително на Германия и Франция, които стимулират продажбите на електрически автомобили.

„Това даде подкрепа на продажбите, но от друга страна парите за тези правителствени бонуси се изчерпват и след приключването на цикъла наблюдаваме вторичен спад, както стана през август. Налице е индикатор, че не сме излезли от кризисната ситуация, но по-голямото притеснение е свързано с неизвестността“, коментира Калоян Желев.

Експертът определи три фактора, които оказват влияние на автомобилния сектор в момента – преходът към електрификация, деглобализацията и изчерпването на досегашния бизнес модел на автомобилната индустрия в традиционния ѝ вид.

„Настъпват времена, в които транспортът ще се предлага като услуга, а дигитализацията даже превръща автомобилите в компютри на колела. Всичко това променя картината драстично и води до декапитализация на автомобилните компании“, прогнозира Желев.

Той е на мнение, че автомобилните производители ще развиват технологиите в автомобилите, за да отговорят на интересите на купувачите.

Желев поясни, че големите компании разработват със собствен ресурс или в партньорство свои платформи или операционни системи, които „да отговарят на надеждата, че ще съхранят контрола върху крайното потребление“.

Кои автомобилни производители печелят по време на коронакризата? Каква е психологическата картина зад стойността на акциите? Защо в САЩ, а и в Европа, продължават да се търсят автомобили с вътрешно горене? Ще има ли унификация в операционните системи на автономните автомобили? Как големите автомобилни компании се развиват по време на коронакризата?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура