Дариткова: Докладът на ЕК за върховенството на закона е положителен и обективен

30 Sep, 2020

Докладът на Европейската комисия за върховенството нa правото в Европейския съюз е положителен, обективен и ясно очертаващ постигнатите резултати в резултат на сътрудничеството на страната ни с Европейската комисия и в контекста на Механизма за сътрудничество и оценка и необратимостта на осъществените реформи, както и посоката на бъдещите действия. Това заяви на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

Комисията акцентира върху сфери, в които държавите-членки, конкретно България, която в този доклад се споменава чак на 10-та страница, приоритетно да насочват своите действия, за да гарантират спазването на върховенството на правото в ЕС. Тези области съвпадат и с набелязаните приоритети на правителството. Докладът изрично посочва, че в началото на годината бяха инициирани серия от разследвания за корупция по високите етажи на властта, като в някои от случаите бяха повдигнати и обвинения, коментира Дариткова.

Според Дариткова докладът на Европейската комисия показва оценяване на усилията на българското правителството в борбата с корупцията, консолидираната законодателна рамка и дейността на специализираните структури в изпълнителната и съдебната власт.

Това свидетелства за решимостта на българските институции за справяне с този световен проблем. ЕК констатира, че българското законодателство предоставя основните правни гаранции за защита и дейност на журналистите и медиите. Правителството потвърждава вече поетия ангажимент за гарантиране на върховенството на правото в България като член на ЕС и готовността на страната ни за активно участие в диалога за върховенството на закона и правото, допълни Дариткова.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура